Povećanje zaposlenosti mladih - iKragujevac


Vesti

Sa ciljem da doprinese povećanju zapošljivosti i zapošljavanju mladih u Kragujevcu kroz uspostavljanje delotvornog i uniformisanog sistema karijernog vođenja i savetovanja mladih u tranziciji od škole do posla, na Sajmu obrazovanja, zapošljavanja, preduzetništva i inovacija predstavljen je projekat “Lokalna mreža za karijerno vođenje i savetovanje“.

Projekat u okviru nacionalnog programa “Znanjem do posla“ finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju SDC, a uz podršku lokalne samouprave realizuju Razvojni biznis centar Kragujevac i Business Innovation Programs.

Karijerno savetovanje je veoma bitno za mlade ljude koji imaju dilemu sa poslovima koje će u budućnosti obavljati. Ova prekretnica u njihovom životu je veoma bitna i uz savetodavnu pomoć stručnih i osposobljenih lica, mogu da donesu prave odluke. Iz lokalne smaouprave najavljeno je da će početni korak biti izmena Lokalnog akcionog plana za mlade, kome će biti pridodat deo koji se odnosi na karijerno savetovanje i vođenje.

Projekat “Lokalna mreža za karijerno vođenje i savetovanje“, koji traje do oktobra, podrazumeva tesnu saradnju svih struktura koje se na bilo koji način bave mladima i podrškom zapošljivosti i zapošljavanja na lokalnom nivou. Kako bi se podstaklo efikasno zapošljavanje mladih cilj ovakve saradnje je uspostavljanje standarda za karijerno vođenje i savetovanje na nacionalnom nivou. Zbog toga, zadatak nosioca projekta u prvoj fazi biće uspostavljanje partnerstva svih institucija u gradu, da bi se uz analizu svega što je urađeno i koraka koje treba preduzeti, proces karijernog vođenja i savetovanja bio uspešno standardizovan. Planirani su intervjui sa karijernim savetnicima u srednjim školama u Kragujevcu, anketiranje učenika, zatim organizovanje akreditovanih treninga kako bi se povećao broj karijernih savetnika, formiranje lokalne radne grupe, a pored ostalog i uspostavljanje online platforme za karijerno informisanje.

Pored uspostavljanja lokalne mreže za karijerno vođenje i savetovanje u Kragujevcu, od projekta se očekuje uspostavljanje sistema za kontinuirano prikupljanje, obradu i distribuciju informacija o tržištu rada, poslodavcima, sektorima privrede, profesijama i raspoloživim obukama.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu