SJAJNA VEST: Zamrzavanje jajnih ćelija u Srbiji biće o trošku države! - iKragujevac


Vesti

Zdravstveni osigiranici moći će da zamrzavaju svoje jajne ćelije o trošku države, da poklanjaju embrione posle vantelesne oplodnje kako u zemlji tako i u inostranstvu, ali i da ih uvoze.

Ovo su samo neki od predloga predviđeni novim Zakonom o postupcima biomedicinski potpomognutog oplođenja (BMPO), koji će se danas naći u skupštinskoj proceduri.

Zamrzavanjem ćelija povećava se verovatnoća za trudnoćom a samim tim i pojeftinjuje postupak lečenja neplodnosti. Ovaj postupak moći će da koristi proširen krug osoba. Pored supružnika, vanbračnih partnera, kao i same žene koja ispunjava zakonom propisane uslove, pravo na BMPO imaće i poslovno sposobne žene, odnosno muškarci koji su upotrebu svojih reproduktivnih ćelija odložili zbog postojanja mogućnosti smanjenja ili gubitka reproduktivne funkcije.

Žene i muškarci, pa čak i maloletnici, koji sada ne žele da imaju dete, a postoji opasnost od neplodnosti ili neki drugu medicinski problem, moći će da zamrznu jajne ćelije, odnosno spermatozoide i time kasnije sebi omoguće da postanu roditelji.

Supružnici i vanbračni partneri novim zakonskim rešenjem mogu da poklanjaju embrione koji su nastali za njihovu oplodnju.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu