MEDICINSKA REVOLUCIJA U KRAGUJEVCU : 3D štampač spasao život ženi - iKragujevac


Vesti

Kada je bolest zahvatila kosti pacijentkinje Jonke M. (66), lekarima u Kragujevcu je bilo jasno da život može da joj se spase ako se obolelo rebro odstrani.

Profesor dr Slobodan Milisavljević, grudni hirurg koji je i operisao pacijentkinju, obratio se stručnjacima sa Fakulteta inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, a rešenje koje su pronašli je jedinstveno u svetu. U 3D tehnici je, po modelu kosti, na Inženjerskom fakultetu na printeru napravljen kalup. U Kliničkom centru je u njega izlivena masa za veštačko rebro, u koju je stavljena armatura.

- Pre tri dana je zbog tumora osmog rebra urađena resekcija i rekonstrukcija zida grudnog koša veštačkim rebrom sa armaturom. Operacija je trajala četiri sata i uspešno je završena - govori profesor Milisavljević.

Posle kompletne dijagnostike, koja uključuje i multislajsni skener grudnog koša pacijentkinje, poslat je snimak na Fakultet inženjerskih nauka u Kragujevcu i urađena je matematička rekonstrukcija. Na fakultetu je urađen kalup u koji je izliven medicinski cement, ojačan titanijumskim žicama radi stabilnosti zida grudnog koša. U kalupu, dva dana pre operacije, izliven je anatomski implantat rebra, koji je zatim sterilisan i onda je tako pripremljeni implantat rebra ugrađen kod pacijentkinje.

- Mi smo jedini koji ugrađuju anatomske implantate kostiju i po tome smo jedinstveni u svetu. Napredak je sada to što je jedan kraj rebra direktno fiksiran za kičmeni stub, a plućna maramica je rekonstruisana pomoću prolenske mrežice. To je put da se jednog dana ugrađuju matične ćelije u te implantate i da tako pacijenti dobiju bukvalno svoju, ali novu kost - objašnjava dr Milisavljević i ističe da sada u Kragujevcu mogu da zamene „bilo koji deo zida grudnog koša“.

Nenad Grujović, redovni profesor Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu, kaže da su hirurzi pozvali i zatražili da inženjeri naprave implantat rebra jer je pacijentkinji, zbog teške bolesti, rebro moralo biti odstranjeno.

- Tako nešto u svetu do sada nije rađeno, pa nismo mogli da koristimo tuđa iskustva. Prvo smo na računaru uradili trodimenzionalnu sliku originalnog rebra, po meri pacijentkinje, a zatim napravili kalup. Rebro je komplikovano jer ne može da se napravi samo od medicinskog cementa. To je vitka, elastična struktura, koja mora da trpi opterećenja i savijanja. Zato smo osmislili da od titanijumske žice napravimo armaturu, koja se nalazi unutra i sprečava da rebro pukne. Jedan deo je vezan za kičmeni stub transpedikularnim šrafom, a drugi za zdravu kost - objašnjava profesor Grujović.

Kako kažu stručnjaci sa Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu, uz jednu dobro obučenu ekipu i opremljeno vozilo moguće je da se veštačkim kostima, koje su pacijentima neophodne, obezbede svi klinički centri u Srbiji.

Zahvaljujući modernoj tehnologiji, potrebno je pet sati da se od momenta snimanja dobije sterilisana veštačka kost, urađena po meri pacijenta, spremna za ugradnju.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu