RADE NA "CRNO": U Kragujevcu samo u jednom kafiću NEPRIJAVLJENO 7 radnika - iKragujevac


Vesti

Inspektorat za rad saopštio je danas da je tokom dvodnevnog nadzora na gradilištima, u hotelima, hostelima, motelima i ugostiteljskim objektima širom Srbije, kod 759 kontrolisanih poslodavaca zatečeno 2.348 radnika, od kojih je skoro petina angažovanih "na crno".

U saopštenju Inspektorata za rad, precizirano je da je od 2.348 radnika njih 460 bilo neprijavljeno, a da je najdrastičniji primer otkriven na dva gradilišta u Nišu, ali i pojedinim ugostiteljskim objektima u Kragujevcu, Kraljevu i Vrnjačkoj Banji gde nijedan zatečeni radnik nije bio prijavljen.

"Neprijavljeni radnici su otkriveni kod skoro polovine poslodavaca, odnosno kod njih 324, a najdrastičniji primeri su utvrđeni na dva gradilišta u Nišu, na kojima su svi zatečeni (osam i devet radnika) radili na crno, kao i u jednom ugostiteljskom objektu u Kruševcu, u kome od 14 zatečenih radnika 10 nije bilo prijavljeno".

Kako se dodaje u saopštenju u ugostiteljskom objektu u Kragujevcu svih sedam radnika radilo je "na crno", što je bio slučaj i u dva restorana u Kraljevu i Vrnjačkoj Banji, gde je takođe svih pet zatečenih radnika bilo neprijavljeno.

Inspekcija je zbog utvrđenih prekršaja podnela ukupno 59 prekršajnih prijava, izdala dva prekršajna naloga i donela 192 rešenja za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti.

Inspektori su otkrili i osam neregistrovanih subjekata, od kojih se sedam bavilo ugostiteljstvom - po jedan u Smederevskoj Palanci, Šapcu, Velikom Gradištu, Ubu, Vranju, Kuršumliji i Prokuplju, i jedan uslugama smeštaja - u Kanjiži.

Inspektori su doneli osam rešenja kojima su neregistrovanim subjektima naložili da odmah pokrenu postupak za upis u registar i zabranili im dalje obavljanje delatnosti do ispunjenja za to propisanih uslova.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu