Nakon EKSPLOZIJE u Kragujevcu nema opasnosti od zagađenja vazduha - iKragujevac


Vesti

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, na današnjoj sednici Gradskog veća, izjavio je da informacije Vojske Srbije pokazuju da, posle eksplozije i požara u magacinu ubojnih sredstava u Tehničko-remontnom zavodu (TRZ), nije bilo štetnih posledica u smislu zagađenja vazduha ili povećanog zračenja. Nikolić je rekao da ubojna sredstva koja su eksplodirala nisu imala bilo kakvu dozu hemijskih supstanci u sebi koje mogu da utiču na zdravlje ljudi.

On je dodao da od Vojske Srbije ima potvrdu da je sada rizik od novih eksplozija u TRZ sveden na “rizik na dan pre nesreće“ i ocenio da je to dobro ali ostaje da stručni timovi do detalja pregledaju kompletan teren.

Gradonačelnik se zahvalio svim službama koje su brzo i adekvatno reagovale, Vatrogasno – spasilačkoj brigadi Kragujevac, Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, Kliničkom centru, komunalnim preduzećima i doprinele da se spreči tragedija većih razmera.

Načelnik Uprave za vanredne situacije Zoran Kočović je potvrdio ocenu nadležnih iz operativnog tima da u objektu TRZ, koji je zahvatio požar i gde je došlo do eksplozije, nije bilo radioaktivnih sredstava koji bi ugrozili život i zdravlje građana Kragujevca.

On je naveo da je nastavljeno intenzivno čišćenje terena i ruševina i da su sva lica koja su angažovana na tom poslu u TRZ bezbedna, kao i svi objekti u zavodu i svim okolnim naseljima.

Podnoseći izveštaj Gradskom veću, Kočović je rekao da su u eksploziji u TRZ poginule četiri osobe, dok je 30 povredjeno. Medju povredjenima je bilo 12 vatrogasaca iz Vatrogasno-spasilačke brigade u Kragujevcu, od kojih je četiri zbrinuto u Kliničkom centru u Kragujevcu, tri na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu, dok su ostali pušteni na kućno lečenje.

“U akciji gašenja požara i spasavanju u TRZ učestvovalo je 60 vatrogasaca sa 20 specijalnih vozila, a u zajedničkoj intervenciji nadljudske napore da spreče incidente većih razmera dali su i pripadnici Vatrogasne službe Vojske Srbije“, rekao je Kočović.

Kočović je posebnu zahvalnost uputio pripadnicima Vojske Srbije i zaposlenima u TRZ koji nisu aktivno učestvovali u gašenju požara, a koji su iznosili sanduke sa municijom, kako bi sprečili katastrofu većih razmera.

Na sednici Gradskog veća upućen je poziv građanima naselja u blizini TRZ da nadležnim službama prijave eventualnu štetu od eksplozije na stambenim objektima radi ostvarivanja prava na naknadu.

Zahtevi za naknadu štete mogu se preuzeti u prijemnoj kancelariji, u holu Gradske uprave.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu