Kragujevac na prvom mestu po vrednosti izvoza u Šumadiji - iKragujevac


Vesti

Prema podacima Regionalne privredne komore Kragujevac u periodu januar-novembar 2016. godine ostvaren je ukupan obim spoljnotrgovinske razmene u vrednosti od 3,1 milijarde dolara, od čega je izvoz preko 1,8 milijardi dolara i uvoz blizu 1,3 milijarde dolara.

Suficit, ostvaren u vrednosti od 552,5 miliona dolara, veći je za 10,3% u odnosu na suficit ostvaren u istom periodu prethodne godine. Pokrivenost uvoza izvozom je povećana sa 136,3% na 143,3%.

Posmatrano po opštinama, sve opštine Šumadijskog okruga, osim opštine Lapovo, ostvarile su pozitivne rezultate. Najveći suficit od 347,7 miliona dolara ostvarila je privreda Grada Kragujevca, zatim slede opštine Rača, Aranđelovac i Topola. 

U periodu januar-novembar 2016. godine, ukupan obim spoljnotrgovinske razmene privrede Aranđelovca iznosio je 168,3 miliona dolara, od čega je izvoz 90,6 miliona dolara i uvoz 77,7 miliona dolara, tako da je ostvaren suficit od 12,9 miliona dolara. Izvoz je u ovom periodu zabeležio rast od 9,3%, dok je uvoz smanjen za 3%.

Po vrednosti realizovanog izvoza i ostvarenog suficita privreda Aranđelovca nalazi se na trećem mestu u Šumadijskom okrugu, posle Kragujevca i Rače.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu