NEĆETE VEROVATI: Ovaj Šumadinac je možda jedini u Srbiji koji pravi instrumente od tikve - iKragujevac


Vesti

Tikva je da se jede i tada je samo tikva. Tikva je da se iz nje pije, odnosno nateže rakija, i tada se zove – nateg. Tikva je i da se od nje prave instrumenti, a na njima svira, i tada se zove lejka. Takva tikva onda okupi čitav orkestar od osam ljudi, lejkaša.
Tikvu iz bašte u muzički instrument pretvara Predrag Blagojević, zvani Liker iz pomoravskog sela Tečić kraj Rekovca.

– Naši instrumenti su tikve, rastu u bašti uz neko drvo uz koje njihove vreže puze. Onaj ko gaji tikve može ih obuzdati da ne rastu pravo, nego da se savijaju, pa da izrastu u buduću trubu ili neki drugi instrument.

– Bere se tek kada dobro sazri, a pre slane i mraza. Suši se, iz nje se vadi seme, a onda se od tikve prave instumenti. U dobro suve tikve ugrađuje se pisak od drveta. On se onda isprobava nekoliko dana, pa se pisak suši, pa se opet isprobava. Onda se produva, pa opet proba, pa suši. Ako se napravi dobro, onda može da traje i po sedam, osam godina – kaže Liker.
Ovo je jedan od malobrojnih, ako ne i jedini čovek u Srbiji, koji još uvek od tikve zna da napravi muzički instrument.

– Znam da napravim sve instrumente od tikve. Sebi sam napravio bubanj, od takozvane tikve tarabuke, preko koje je zategnuta jareća koža. Ja u našem orkestru sviram bubanj i bas trubu – kaže Predrag Blagojević.

Orkestar čini prva truba, odnosno – prva lejka, te druga truba, bas truba, tenor truba, “te pratnja i duže trube”, kaže Blagojević. Lejkaški orkestar “Mladost” u kome Liker svira čine muzičari iz sela Tečić i Vukmanovac.

Oni su jedinstveni u Srbiji. Orkestar je osnovao sada pokojni Sibin Slavković iz sela Kaludra pre više od 30 godina. U međuvremenu stare članove su zamenili novi, mlađi, starosti od 23 do 56 godina.

Ovi muzički zanesenjaci sviraju bez nota, a Liker kaže da je njihove instrumente skoro nemoguće naštimovati. Orkestar jedva da ikada vežba, ali na sceni nikada ne greše.

– Ko da našteluje tikvu? Ovo je instrument takoreći sa livade, što se kaže – od ovaca. Ipak, mi nikada nismo, čak ni u direktnim uključenjima na nekoliko televizija, pogrešili. Nikada! Imamo dobar osećaj za ritam, skladni smo, nema iznenađenja. Tako na nastupima u Guči svi obožavaju trubače, ali kada mi nastupamo narod padne u sevdah – smeška se Liker.
Rekovački lejkaši nastupali su na raznim saborima, Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu i mnogobrojnim renomiranim manifestacijama.

Predrag Blagojević sada je na birou rada, nakon decenija staža kao kurir opštine Rekovac. Još dve godine, pa će u penziju. Njegovog sina sviranje lejke, odnosno tikve, ne zanima, ali se divi očevoj istrajnosti i posvećenosti.

A kada tikva nije dorasla da postane frula ili drugi muzički instrument, može da postane nateg. Tada služi da se iz bureta ustima povuče rakija, zapuši kraj suprotan ustima, pa iz njega sipa u čaše. Nategom takođe rakija može pravo iz bureta, niz grlo.

Izvor: Telegraf

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu