Palijativna nega i zbrinjavanje u lokalnoj zajednici - iKragujevac


Vesti

Za predstavnicu Evropske komisije, eksperta za evaluaciju i monitoring evropskih projekata u Srbiji, Simonu Nanesku, direktorku Gerontološkog centra dr Vesnu Ranđelović i njene saradnike kao i predstavnike nevladinog sektora udruženja “Viktorija“, partnere na projektu “Palijativna nega i zbrinjavanje u lokalnoj zajednici“, dr Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu sa saradnicima, organizovala je prijem u zgradi Gradske uprave.

Reč je o projektu koji uz podršku Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja i grada Kragujevca sprovode Gerontološki centar Kragujevac i udruženje “Viktorija“, a koji se realizuje u okviru evropskog projekta “Podrška Evropske unije inkluzivnom društvu“.

Grad Kragujevac u aktivnostima vezanim za oblast socijalne i zdravstene zaštite, posebnu brigu vodi o najugroženijim kategorijama stanovništva i u tome ima partnera Gerontološki centar koji je tokom ovog projekta dobio i licencu institucije i licencu prihvatilišta za odrasle i starije osobe, istakla je dr Damnjanović, član Gradskog veća.

Ciljevi projekta su poboljšanje uslova života osoba koje boluju od teških i neizlečivih bolesti u svom domu, zbrinjavanje u terminalnom stanju bolesti u novoformiranom delu Gerontološkog centra, pomoć i podrška porodici obolele osobe i poboljšanje psihosocijalnog stanja.

Doktorka Damnjanović ističe da za takvim centrima postoji velika potreba i da uprkos višegodišnjem periodu od kada se radi na strategiji palijativnog zbrinjavanja i edukaciji zdravstvenih radnika za palijativnu negu u Srbiji, još uvek nema ni hospisa niti centara za palijativno zbrinjavanje.

Očekujem da će smeštajni kapaciteti u Gerontološkom centru na 430 kvadrata sa više od dvadeset postelja biti upravo ono što se od nas kao odgovornog društva očekuje - rekla je Damnjanović.

Projekat “Palijativna nega i zbrinjavanje u lokalnoj zajednici“ traje 18 meseci i ukupna vrednost je oko 250 hiljada evra. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu