Kragujevac za 25 miliona dinara umanjio Fond za zaštitu životne sredine - iKragujevac


Vesti

U odnosu na 2016. godinu planirani budžetski Fond lokalne samouprave Kragujevca za zaštitu životne sredine u 2017. godini biće umanjen za oko 25 miliona dinara.

Lokalna samouprava Kragujevca planira da u 2017. godini budžetski Fond za zaštitu životne sredine iznosi oko 44,4 miliona dinara, od čega je 30 miliona namenjeno za završetak i opremanje reciklažnog dvorišta Gradske čistoće.

U odnosu na 2016. godinu planirani budžetski Fond za zaštitu životne sredine u 2017. godini biće umanjen za oko 25 miliona dinara.

Za kontrolu kvaliteta vazduha, merenje nivoa komunalne buke, monitoring polena u vazduhu, ispitivanje kvaliteta površinskih i otpadnih voda kao i zagađenosti zemljišta u zonama izvorišta biće utrošeno 4,56 miliona dinara iz Fonda za zaštitu životne sredine.

Gradskom Zelenilu je namenjeno pet miliona dinara za subvencije iz budžetskog fonda u 2017. godini.

Planirano je finansiranje projekata energetske efikasnosti i podsticanja korišćenja obnovljivih izvora energije sa oko 770.000 dinara, dok će pola miliona dinara biti podeljeno na konkursu za udruženja i projekte iz oblasti ekologije.

Član Gradskog veća za zaštitu i unapređenje životne sredine Zoran Prokić rekao je agenciji Beta da će se Fond za zaštitu životne sredine u 2017. godini puniti sredstvima za ekološku taksu, koja će se sakupljati na drugačiji način nego prethodnih godina zbog usaglašavanja sa Zakonom o zaštiti životne sredine.

"Umesto preko računa za objedinjenu naplatu komunalnih usluga Stambenog preduzeća, u 2017. godini ekološka taksa naplaćivaće se po posebnom rešenju gradske Poreske uprave. Građani će plaćati 0,60 dinara po kvadratnom metru mesečno za korišćenje stambenih zgrada ili stanova", rekao je Prokić.

Prema njegovim rečima novina je što će ekološku taksu plaćati i pravna lica 1,8 dinara za kvadratni metar za korišćenje poslovnih zgrada i poslovnih prostorija.

Prokić je naveo da je cenovnik za ekološku taksu u Kragujevcu za 2017. godine skoro duplo niži od zakonskog maksimuma i na nivou je sa Čačkom.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu