Izvoz Fijata 500L zastao, evo i zbog čega! - iKragujevac


Vesti

Uprkos najavama zvaničnika Srbije da će pregovori o proširenju Sporazuma o slobodnoj trgovini između Ruske Federacije i Srbije biti okončani do sredine decembra, do toga nije došlo.

Izostaju pouzdane informacije gde je u dogovorima zapelo, da bi se iz Kragujevca krenuo kontingent modela "fijat 500L" u Federaciju, ali i u u zemlje Evroazijske ekonomske unije (Belorusija, Kazahstan, Jermenija, Kirgizija). One neformalne kažu da je zapelo oko "ruskih" automobila "lada".

Naime, prema dogovoru trebalo bi da iz Srbije bescarinski na istok idu "fijati" a na zapad u istom režimu ruska vozila, najverovatnije "lade". Tu pojedini analitičari vide jednu od komponenti evidentnog zastoja. "Lade" proizvodi AvtoVAZ, kompanija koju većinski drži konzorcijum Reno-Nisan a kojem, navodno, nije u interesu da svojim modelom sa istoka guši tržište svojih drugih modela u Srbiji.

Ovo "probijanje roka" u vezi proširenja bescarinske liste (automobili, šećer, sirevi, živinsko meso, cigarete) nije ni prvo ni poslednje u pregovorima sa ruskom stranom. Pregovori traju od 2013. godine, a kraj te godine je bio i prvi neispunjen rok. 

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu