OVA VEST neće obradovati samo one KOJI NEMAJU SRCA! - iKragujevac


Vesti

Prvi put u Srbiji, sva deca i odrasli, koji imaju neku retku metaboličku bolest od 2017. godine dobijaće lek o trošku države. Pored njih terapija će biti omogućena i za 28 pacijenata koji boluju od retkih tumora.

U budžetu Ministarstva zdravlja za sledeću godinu planirano je 1,1 milijarde dinara za lečenje retkih bolesti i tumora, što je najveće izdvajanje od 2012. godine.

Od ovog novca biće omogućena terapija za 26 dece i odraslih, koji boluju od retkih metaboličkih bolesti. Među njima su oni koji imaju Gošeovu bolest, Hanterov sindrom, Pompeovu bolest i MPS - 1.

Isto tako, novac će biti raspodeljen i na one koji su oboleli od nekog retkog tumora, tačnije za lečenje 28 dece i odraslih.

- Dobili smo novca za lečenje baš onoliko koliko smo tražili. Prvi put o trošku države će u Srbiji oboleli od retkih bolesti dobiti lek, bar oni za koje znamo da se bore sa ovim bolestima - kaže za "Blic" Davor Duboka, predsednik Nacionalne organizacije za retke bolesti Srbije.

U Ministarstvu zdravlja za "Blic" objašnjavaju da je lečenje oboleli od retkih bolesti specifično, doživotno i više desetina puta skuplje od lečenja drugih pacijenata.

Izdvajanja za retke bolesti

2012.          130 miliona
2013.          130 miliona
2014.          260 miliona
2015.          335 miliona
2016.          600 miliona
2017.          1,1 milijarde

 

- Iz tog razloga sredstva za ove namene su u budžetu za 2017. godinu povećana za 55 odsto u odnosu na 2016. godinu i planirana su u iznosu od 1,1 milijarde dinara - ističu iz ovog ministarstva.

Prošle godine država je obezbedila kompletnu godišnju terapiju za 18 dečijih pacijenata i petoro odraslih, a od kada je oformljen budžetski fond za oboljenja koja se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji, omogućeno je da se uzorci pacijenata šalju u inostrane laboratorije na analizu, kako bi se potvrdilo od koje retke bolesti deca boluju.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu