Fondacija “Dragica Nikolić“ gradi ambulantu u Šumaricama - iKragujevac


Vesti

Dragica Nikolić predsednik Upravnog odbora Fondacije “Dragica Nikolić“ obišla je danas radove na objektu buduće ambulante u naselju Šumarice. Pored ambulante, Fondacija će finansirati i uređenje pristupnih saobraćajnica, uređenje dvorišta sa pratećim sadržajima, preuređenje već postojećeg igrališta za decu kao i parking prostor. Vrednost radova je 22,7 miliona dinara, a rok za završetak radova je 120 dana.

Na osnovu molbe koje su Fondaciji uputili Mesna zajednica Šumarice i Dom zdravlja Kragujevac uvideli smo da je ambulanta neophodna u ovom delu Kragujevca, jer će njene usluge moći da koristi blizu 6000 stanovnika, rekla je nakon obilaska radova Dragica Nikolić. Samo u naselju Šumarice živi oko 4000 stanovnika, a pored njih zdravstvene usluge koristiće još 2000 žitelja Divostina, Drače, Prekopeče, Rogojevca, Kutlova, Kamenice, Grbica i Kikojevca koji su se do sada lečili u ambulanti udaljenoj pet kilometara.

Površina objekta je blizu 160 kvadratnih metara i tu će se nalaziti prijemno odeljenje, ordinacija, prostorija za intervencije, apoteka i prateći sadržaji.

Izgradnja ambulante u Šumaricama obezbediće ne samo dostupnost zdravstvene zaštite nego će smanjiti i gužve u našem centralnom objektu u naselju Aerodrom gde su se pacijenti do sada lečili – kazao je Vasilije Antić direktor Doma zdravlja Kragujevac. U tom objektu moći će da se obavi 85 posto zdravstvenih usluga. Inače, prema broju zdravstvenih kartona, ali i prema standardima koje propisuje resorno Ministarstvo ovde će raditi tri lekara i tri medicinske sestre.

Prema rečima Gordane Damnjanović člana Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, grad Kragujevac čini sve u skladu sa nacionalnim strateškim dokumentima. Ovde se ne radi samo o zdravstvenoj zaštiti nego i o populacionoj i demografskoj politici. Pored toga, ovo je i vraćanje divne prakse – zadužbinarstva.

Inače, Fondacija “Dragica Nikolić“ je za rekonstrukciju Porodilišta u KC Kragujevac izdvojila 1,5 miliona dinara, a u toku su i završni radovi u Kreativnom velikom parku, čije je otvaranje planirano za septembar, zbog dodatnih radova, odloženo za kraj januara ili početak februara. Naime, na zahtev građana, rekla je Dragica Nikolić odlučili smo da park ipak ogradimo. U planu je i škola za decu sa posebnim potrebama za koju pokušavamo da obezbedimo donatore.

Pored toga, u KC Kragujevac Fondacija “Dragica Nikolić“ započela je još jednu investiciju - Institut za veštačku oplodnju. Vrednost radova je blizu 600 hiljada evra. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu