GIBANICA NIKAD UKUSNIJA: Beograđani kupuju samo šumadijske kore! - iKragujevac


Vesti

Gibanica se promenila! U ovom trenutku čak 70 odsto beogradskih domaćica radije kupuju kore od heljde nego obične, od belog brašna. Pojedini proizvođači kora uočili su da su kore koje nikada nisu bile favorit - na kraju pobedile!

Prema rečima Dušana Lazarevića, proizvođača kora iz šumadijskog sela Toponica kod Knića, samo u Beogradu heljdine kore u ukupnoj potražnji učestvuju sa čak 70 odsto. U njegovoj radionici heljdine kore su preuzele primat i nadmašile one koje su decenijama neprikosnoveno vladale trpezom, od pita do gibanice.

– Ogromna je potražnja za korama od heljde. U Beogradu, koje je najveće tržište, one se prodaju u razmeri 70 prema 30 odsto. U drugim sredinama odnos je nešto manji, ali ne značajno. Ekspanzija je krenula sa promocijom zdrave i hrono ishrane. I za nas je bilo iznenađenje, ali sve je više porudžbina za heljdu od običnih kora. Mogu slobodno da kažem da su one nadmašile tanke kore – kaže Dušan Lazarević iz Toponice.

Heljdine kore ne sadrže konzervanse. Prehrambeni tehnolog, Bojana Karović, kaže da se one prave i pakuju bez ikakvih hemijskih dodataka koji bi održali svežinu i sačuvali ih od propadanja.

– Pakuju se u modifikovanoj atmosferi. To je princip korišćenja inertnog gasa, odnosno mešavine azota i ugljen-dioksida. Azot im daje svežinu, a ugljen-dioksid sprečava pojavu plesni. Gas im omogućava da duže traju, čak i do 60 dana, mada je naš limit 45 dana- objašnjava Bojana Karović.

Gružanski kraj, gde Lazarević pravi kore, nije pogodan za uzgajanje heljde zbog niske nadmorske visine. Proizvođači iz Šumadije i Gruže zbog toga heljdu nabavljaju uglavnom sa područja Sjenice i od zrna prave brašno.

Osim u glavnom gradu, kore od heljde tražene su i u Kragujevcu, gde u trgovinama budu prodate pre običnih kora. Oni koji ove kore prodaju na pijačnim tezgama do podne rasprodaju sve što donesu.

Dok na domaćem tržištu vlada prava pomama za korama od heljde, gde je započet novi trend zdrave ishrane, na inostranom situacija je trenutno nešto drugačija. Potrošačima u Nemačkoj i Francuskoj još uvek nije dovoljno poznat ovaj proizvod od heljde, verovatno jer ne prave pite i gibanice kao Srbi.

U Srba je gibanica i doručak i večera, i predjelo i užina.

Heljda ima pozitivno dejstvo u lečenju bolesti krvotoka, proširenja vena, pucanja kapilara, slabe memorije, reume, glaukoma, dijabetesa i stomačnih oboljenja.

Izvor: Telegraf

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu