ISPOVEST mlade devojke iz Aranđelovca: Otišla je na carski rez, a onda joj je izvađena materica - iKragujevac


Vesti

Katarina Ilić (26) porodila se carskim rezom 16. novembra u Opštoj bolnici u Aranđelovcu. Tri dana posle porođaja dobila je velike bolove u stomaku praćene temperaturom, lekari su reagovali antibioticima, međutim, mladoj trudnici nije bilo bolje, pa su je iz bolnice u Aranđelovcu poslali u Klinički centar u Kragujevcu. Nakon ustanovljene sepse, njoj je urađena operacija i odstranjena joj je materica.

Svoju strašnu priču ispričala je, zahvaljujući se Bogu i doktorima u Kliničkom centru u Kragujevcu što je ostala živa.

- 15. novembra u 7:30 časova mi je pukao vodenjak, bez ikakve žurbe sam se umila, sredila skuvala kafu i zapalila cigaru. Moj odlazak u Aranđelovačku bolnicu sledi oko 9 i 30 časova bez ikakvih bolova. Naravno stizanjem gore pregledaju me sve moguće sestre i doktori, jedino čistačice ne i forsiraju dugu šetnju hodnikom da izazovem sama sebi bolove- počinje svoju ispovest Katarina.

– Preostali deo večeri i cela noć prolaze mirno još uvek nemam bolove iako je od pucanja vodenjaka prošlo dugo vremena. Ujutru me bude ponovo, pregledaju svi redom, prošlo je otprilike 25 sati od pucanja vodenjaka, a narednih sat vremena me pripremaju za sto – dodaje ona.

Nakon 36 sati od kada su nastupili porođajni bolovi, Katarini je urađen carski rez, sve je prošlo u najboljem redu i na svet je došla 2 kilograma i 680 grama teška devojčica, Tara.

Prva dva dana posle porođaja se osećala sjajno, a onda su krenuli strašni bolovi, koje nisu mogli da smire ni jaki antibiotici.
– Kljukanje infuzijom i antibioticima pomaže, ali samo kratkoročno, temperatura se vraća, a ja bolove u stomaku i dalje imam. Zatim kažu da creva nisu proradila kako treba i da hoće da me šalju za Beograd, a creva u međuvremenu prorade. Svoje dete ne mogu da držim u rukama i gubim snagu, dohranjuju je babice – kaže Katarina.

Zatim je usledilo radiološko snimanje creva i ultrazvučni snimak stomaka na kojem su lekari zapravo videli problem za žučnom kesom i možda malo tečnosti oko nje.

– Naravno, problem tu tek počinje jer to nema nikakve veze sa žučnom kesom jer se meni pojačavaju bolovi, pritom sam zaboravila da napomenem da sam imala i dijareju konstatnu sve te dane agonije. U četvrtak me šalju kod svojih kolega u Kragujevac i kojima se ovom prilikom zahvaljujem što su mi spasli život. Leče me invazivnom terapijom jakih antibiotika, ali ni to ne pomaže, dok se moj hirurg nije rešio na hitnu operaciju u pola 11 uveče – govori ova mlada majka.
– Trbušna duplja mi je rasporena i unutra je nađen haos, gnoj, sepsa i još neka slobodna tečnost. Gnoj je uhvatio i matericu. Nažalost morala sam da oatanem bez organa koji me je načinio ženom i majkom, ali hvala Bogu biću majka jednoj lepotici Tari koju nisam mogla pošteno ni da nadojim- završila je svoju ispovest Katarina Ilić.

U Opštoj bolnici u Aranđelovcu navode da su nakon nastale komplikacije, angažovali čitav tim stručnjaka, hirurga i anesteziologa koji su pokušavali da reše problem. Koristili su sve antibiotike za koje su smatrali da Katarini mogu pomoći, ali budući da nije bilo izgleda da će se zdravstveno stanje trudnice poboljšati, odlučili su da je pošalju u Klinički centar u Kragujevcu.

– Ono što možemo da kažemo jeste da je trudnici urađen carski rez, budući da nije mogla da se porodi prirodnim putem, i da se ona posle operacije i u narednim danima osećala dobro. Kada je nastupila temperatura i stomačni bolovi, mi smo uradili bris lohije, dali joj antibiotike, angažovali hirurge, kako je i dalje bila loše, prešli smo i na rezervne antibiotike.

– Kada smo videli da ništa ne pomaže, poslali smo je u Klinički centar u Kragujevcu, jer smo smatrali da tamo može da dobije bolju negu nego u našoj bolnici. Ona se nije porodila prevremeno, ali smatram da je infekcija u njenom organizmu izazvala pucanje vodenjaka – kaže Slobodan Plećić, načelnik ginekologije u Aranđelovcu.

– Trudnica je slabijeg imunološkog sistema, mi nismo imali sve informacije o njenom prethodnom zdravstvenom stanju, jer se njena trudnoća vodila u Domu zdravlja. Što se nas tiče i samog carskog reza sve je urađeno kako treba. Nije krvarila posle porođaja, rana je bila čista, i ništa nije ukazivalo na sepsu, mi smo čak iskoristili i savremene indiktore koji ukazuju na prisustvo infekcije u organizmu, ali oni su pokazivali da je sve pod kontrolom.

- Kada sam se čuo sa načelnicom ginekologije u Kragujevcu, rekli su mi da se pacijentkinja oseća dobro, da su joj uradili operaciju, da je infekcija prouzrokovala veliku količinu gnoja i da su morali da joj odstrane matericu – zaključuje Plećić. 

Iz Kliničkog centra u Kragujevcu su potvrdili da je trudnica iz Aranđelovca prebačena kod njih u četvrtak ujutru, prošle nedelje. Njeno stanje nije bilo toliko loše kada je dovedena, ali se tokom popodneva pogoršalo, gde su hirurzi u kasnim večernjim satima pristupili operaciji:

– Svaki carski rez sa sobom nosi određeni rizik. Retko se dešava, ali mi lekari uvek računamo da nešto može krenuti po zlu, i njen slučaj nije nešto što se ne dešava inače. Pacijentkinja je bila imunološki kontaminirana, došlo je do komplikacije posle porođaja, mi smo je operisali u četvrtak uveče, odstranili ono što je bilo izvor infekcije, a to je u ovom slučaju bila materica. Ona je iz šok sobe prebačena na poluintenzivnu negu, trenutno je dobro i oporavlja se – rekla nam je Aleksandra Dimitrijević, načelnica GAK Kragujevac.

Izvor: Telegraf

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu