Evropski voćnjak u Gruži : Izvoz voća i do 600 tona - iKragujevac


Vesti

Miroslav Nikolić vlasnik je jednog od prvih modernih voćnjaka u Srbiji u kojima su zasađene najbolje sorte jabuka i nektarina. U njegovom posedu je i firma u kojoj se projektuju, proizvode i postavljaju metalni elementi za konstrukcije protivgradnih mreža.

Voćar iz Balosave kod Gruže Miroslav Nikolić, sa profesorom dr Draganom Radivojevićem sa Poljoprivrednog fakulteta iz Zemuna, učestvovao je na prvom svetskom simpozijumu o jabuci koji je održan u Kini.

Nikolić je pravnik koji je karijeru započeo u MUP-u Kragujevac. Kada je pre dvadeset godina ostao bez posla, odlučio je da se bavi voćarstvom zajedno sa porodicom, suprugom i dva sina. Na 5 hektara zasadili su jabuke i nektarine najboljih sorti i primenili najmoderniju opremu i agrotehniku - od protivgradnih mreža, navodnjavanja kap po kap, odabira sorti koje donose najveći rod. On kaže da na selu mora stalno da se uči - česti odlasci na evropske skupove i seminare o voćarstvu omogućili su mu da ove godine bude gost na Prvom svetskom simpozijumu o jabuci u Kini odakle je doneo nova saznanja.

Samo u Balosavi, jedanaest porodica koje se bave voćarstvom i koriste protivgradne mreže iz njegove firme, u kojoj je trenutno zaposleno 18 radnika.Nikolići godišnje izvezu 400 tona voća sa svog imanja i još 250 tona od kooperanata širom Srbije. Takođe izvoze i postavljaju protivgradne mreže, kako kaže, od Albanije do Belorusije. Planiraju da na tri i po hektara zasade borovnice, i da u Gruži organizuje stručnu konferenciju o agraru, na kojoj bi učestvovalo oko šeststo proizvođača iz svih delova bivše Jugoslavije.

Nikolić se nada i uzvratnoj poseti voćara iz Kine, odakle uz nova saznanja o voćarstvu donosi i poslovicu koja, kako kaže najbolje opisuje ovu granu poljoprivrede: "Ako hoćeš da budeš srećan jedan dan - napij se, ako hoćeš da budeš srećan godinu dana - oženi se, a ako želiš da budeš srećan do kraja života - posadi voćnjak".

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu