NAJSTROŽA TAJNA: Novi IZGLED "Fiata 500L" čuva OBEZBEĐENJE! - iKragujevac


Vesti

Italijansko-srpska kompanija "Fiat Krajsler Automobili Srbija" rešila se po svemu sudeći da u fabrici u Kragujevcu za sada ne pokreće proizvodnju novog modela automobila, već se odlučila za jeftinije rešenje: redizajn postojećeg "Fiata 500L". Novi izgled automobila čuva obezbeđenje, koje vodi računa da neko od zaposlenih ne napravi fotografiju i tako otkrije poslovnu tajnu.

To znači da od novog modela, koji bi se proizvodio pored postojećeg, i novog upošljavanja radnika, za sada nema ništa. Novi dizajn treba da zadrži proizvodnju na postojećem nivou, zato što su se kupci širom sveta "zasitili" modela koji se pravi od 2011. godine. Pad prodaje je evidentan, a ulaganje u redizajnirani model će prema iskustvima zainteresovati nove kupce.

Kako saznajemo iz pouzdanih izvora u fabrici, "već četiri nedelje se u test vožnjama ispituju redizajnirani modeli, a zbog velike kilometraže koju moraju da pređu kako bi se utvrdilo da li su dobri za tržište, moraju da idu i van fabrike, prolaze kroz grad i voze se manje prometnim putevima, i tada su zaštićeni od pogleda crnom folijom sa belim krugovima, kako bi se linije redizajniranog automobila teško videle".

Promene koje će doživeti sadašnji "Fiat 500L" odnose se pre svega na izgled, na dizajnerske zahvate. To će ostati u suštini isto vozilo, sa drugačijim prednjim i zadnjim spojlerima, novom instrument tablom i inovativnim rešenjem za položaj menjača - kaže jedan od inženjera.

Fabrika FCAS neće da izlazi sa informacijama kada če početi da se proizvodi "500L" novog dizajna, ali stručnjaci ocenjuju da to može da se desi sredinom naredne godine.

Fabrika u Kragujevcu, otvorena 2010. godine, najmodernija je fabrika automobila koju grupacija "Fiat" ima u svetu. Projektovana je za proizvodnju od 300.000 automobila godišnje, ali radi sa trećinom kapaciteta.

U 2015. godini je iz Kragujevca otišlo do kupaca pre svega EU, ali i Amerike, blizu 100.000 vozila "500L".

Zbog smanjene potražnje, u julu ove godine je ukinuta treća smena, pa je deo od oko 700 radnika, od ukupno 3.100 u samoj fabrici i još 2.000 koji su u kooperantima koji prave delove za automobile, ostalo bez posla.

Otvaranje novih radnih mesta i vraćanje na stari broj zaposlenih, može da se dogodi tek kada se u Kragujevcu započne sklapanje novog modela automobila, kada bi prema procenama stručnjaka bilo mesta za još 1.000 zaposlenih.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu