OBAVEŠTENJE ZA PUŠAČE: Više nećete moći na pojedinim mestima konzumirati cigarete-KAZNE su velike! - iKragujevac


Vesti

Inspekcija Ministarstva zdravlja krenuće u sredu da kontroliše poštovanje Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu.

Kako saznajemo u Ministarstvu zdravlja, u okviru ove kontrole, pored građana, kontrolisaće se i da li u objektima i institucijama u kojima je pušenje zabranjeno ima znak koji na to ukazuje kao i da li je imenovano odgovorno lice za kontrolu.

Inspekcija će kontrolu obavljati sve do petka, 4. novembra.

S obzirom na to, nije na odmet podsetiti na kazne koje ovaj dokument propisuje. Naime, kaznom od 5.000 dinara kazniće se svaka osoba koju inspektori “uhvate” u prostoru u kom je pušenje zabranjeno, kao i u javnom prevozu. Za isti ovaj prekršaj kazna za pravna lica iznosi od 30.000 do 50.000 dinara, a za preduzetnike 300.000 do 500.000 dinara.

Kazna za ne isticanje znaka da je zabranjeno pušenje je od 500.000 do 1.000.000 dinara, koliko je i ako u objektu na vidnom mestu nije istaknuto ime osobe koja kontroliše poštovanje zakona.
Inače, inspektori ovog ministarstva kontinuirano kontrolišu da li se ovaj Zakon poštuje, tako da su od januara do septembra 2016. godine sproveli 11.578 inspekcijskih nadzora.

– Tom prilikom doneto je devet prekršajnih naloga i to dva za prekršaj u radnom prostoru i sedam u javnom prostoru, dok u javnom prevozu nije bilo prekršaja – kažu u Ministarstvu zdravlja.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu