EVO KAKO STVARNO IZGLEDA: Od TOPOLE pa do RAVNE GORE (VIDEO) - iKragujevac


Vesti

Topola - Put Rudnik - Topola poslednji put rekonstruisan je 1972. godine. Ova saobraćajnica iako veoma prometna i imala je znatna oštećenja,budući da je projektovan tridesetih godina prošlog veka. Trasiranje ove saobraćanice predvodio je Nikola Kalabić sa grupom ruskih geometara i ona čak ni do dan danas nije znatnije promenjena.

Rekonstrukcija koja se trenutno vrši je u dužini od 27 km i 280 metara a u izgradnji učestvuje više izvođača, od Srbija put, Savremena gradnja Dumaca, Putevi Ivanjica, Srem put.

Put se proširuje, ispravljaju krivine gde god je to moguće, rekonstruiše se šest mostova, grade se tri nova, sanirana su četiri klizišta koja su predstavljala opasnost za saobraćaj, sređuju se nestabilne kosine a radi se i na uređenju rečnih korita koja bi mogla izazvati oštećenja.

 

Ukupna vrednost projekta je 1.158.000,000 evra.U Srbija putu su nam rekli da je trenutno angažovano 235 radnika raznih profila.

Zanimljivo je da su meštani većinom zadovoljni radovima, budući da putare često na trasi sačeka kafa, po koja mučenica ali i vruća gibanica.

Milena Sretenović meštanka podrudničkog sela kaže da su se srodili sa ovim vrednim ljudima koji već mesecima rade nadomak njihovih kuća.

"Često iznesemo kafu ili neko osveženje, umesimo nešto slano ili slatko da se ljudi okrepe. Moj otac je bio putar i često mi je pričao kakav je to posao i šta znači kada neko pruži parče hleba umornom radniku", kaže ona.

 

Rodoljub Petrović je tesar iz Arilja. Na trasi već mesecima radi na šalovanju potpornih zidova.

"Trideset godina radim ovaj posao i na bolje ljude nisam naišao. Svako jutro po neko nas sačeka sa toplim napitkom, ima i onih koji spreme uštipke palačinke. Niko reč nije rekao kada smo rušili ograde ili pravili iskope", kaže Petrović.

Inače završetak radova planiran je za 15. maj naredne godine. Tada će moglo bi se reći, čuveni stih "Od topople pa do Ravne Gore" imati pravi smisao....

 

Izvor:GZS

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu