Kragujevac obnavlja kompleks Vojno-tehničkog zavoda - Potpisan memorandum sa Ambero Consulting - iKragujevac


Vesti

Grad Kragujevac i konsultantska kuća Ambero Consulting potpisali su Memorandum o razumevanju o sprovođenju projekta unapređenja upravljanja zemljištem na lokalnom nivou, koji finansira Vlada Savezne Republike Nemačke preko Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj.

Svrha Memoranduma je tehnička podrška sprovođenju strategije integralnog urbanog razvoja centralne gradske zone Kragujevac odnosno podrška daljoj realizaciji projekta poslovne i industrijske zone Vojno-tehnički zavod, prenosi sajt grada Kragujevca.

- Revitalizacija Vojno–tehničkog zavoda izdvojila se kao prioritet i za našu konsultantsku kuću, jer je reč o braunfild lokaciji u samom centru grada. Takve lokacije u duhu evropske politike ne ostavljaju se u zapuštenom stanju već se regenerišu i integrišu u gradsko jezgro – rekao je Harald Miler, rukovodilac projekta Ambero Consulting.

Dodao je da to nije jednostavan zadatak jer postoje izgrađene strukture na lokaciji koje je potrebno revitalizovati. Pre toga neophodno je razrešiti komplikovana imovinsko-pravna pitanja, jer se na tom prostoru nalazi imovina koja je delom u vlasništvu Zastave, države i grada.

- Naš zadatak je da u naredne dve i po do tri godine, omogućimo razmenu iskustava, da uradimo analizu stidije izvodljivosti koja bi se sastojala od procene troškova za obnovu infrastrukture i izgradnju novih objekata, zatim da utvrdimo vrednost zemljišta i nepokretnosti na toj lokaciji, koji bi služili kao ulazni parametri za analizu isplativosti realizacije ovog projekta - istakao je Miler.

Potpisivanjem Memoranduma, prema rečima gradonačelnika Radomira Nikolića, grad Kragujevac ulazi u završnu fazu jer će biti definisana okvirna sredstva i ulaganja neophodna za revitalizaciju Vojno–tehničkog zavoda i predstavljaće osnov za razgovore sa potencijalnim investitorima koji bi zajedno sa gradom i državom ušli u čitav projekat.

- Vojno–tehnički zavod je grad u gradu, koji je svojeveremeno stvorio Kragujevac i naš cilj je da taj prostor revitalizujemo i oplemenimo. Želimo da vratimo život u taj deo grada, izgradnjom stambenog i poslovnog prostora, mešavinom radno komerijalnog sadržaja, da dovedemo investitore, otvorimo nova preduzeća, preselimo u taj prostor neke fakultete, kao i deo Gradske uprave - rekao je Nikolić.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu