Uskoro počinje Oplenačka berba - iKragujevac


Vesti

Postoji još jedna mogućnost da se otkrije tradicija Topole, duh naroda i njegov način života. Ovu manifestaciju Šumadinci jednostavno zovu Vašar u Topoli. Održavanje vašara (panađura) u Topoli datira još iz vremena kneza Aleksandra Karađorđevića. Sama Od daleke 1962. godine, u Topoli se svakog oktobra održava privredno-turistička manifestacija Oplenčka berba. Istovremeno sa ovom svetkovinom traje i Sabor izvornog narodnog stvaralaštva, a sve u čast vina i grožđa. Pokrovitelji ove manifestacije su Opština Topola i Turistička organizacija „Oplenac" iz Topole.

Saobr 53. Oplenačka berba počinje 07. 08. i 09. oktobar 2016. godine, organizatori su Opština Topola i Turistička organizacija “Oplenac” Topola.

Reč vašar sinonim je bogate narodne svetkovine. O topolskom vašaru pevao je pesnik Dobrica Erić (Vašar u Topoli), dok su, pre njega narodni pevači svedočili da u tom događaju uživaju - Obraše se vinogradi, dole kraj Topole (pesma je postala obeležje Oplenačke berbe). Grožđe i vino krepili su zdravlje, bili izvor snage umornom seljaku koji je često bivao ratnik, budeći uspavano veselje, podstičući razonodu i zabavu. Tih oktobarskih dana, Topola postaje mesto na kojem se okuplja veliki broj ljudi. Oni tri dana slave berbu grožđa, degustiraju vina i provode se uz muziku koju vole. Organizatori su se postarali da vašarsku atmosferu upotpune i kulturnim dešavanjima: organizuju se izložbe, koncerti, predstavljaju se i prodaju proizvodi domaće radinosti i starih zanata, suveniri, sve sa namerom da svaki posetilac ode zadovoljan.

U okviru tradicionalne privredno turističke manifestacije Oplenačka berba organizuje se Međunarodno ocenjivanje vina i rakija.
U ova dva dana trajanja Sajma vina i domaće radinosti biraju se dobitnici nagrada i priznanja u nekoliko kategorija: najautentičniji stari zanat, prepoznatljiv suvenir, stalnost u pojavljivanju i najkompletnije predstavljanje.

Ova privredno turistička manifestacija svrstana je među pet najznačajnijih i najposećenijih manifestacija u Srbiji.

Na Oplenačkoj berbi predstavi se preko 200 izlagača u kategorijama individualnih proizvođača grožđa, vina i rakija, starih zanata, suvenira, vinarija, proda se preko 20.000 litara belih i crvenih vina, kao i šire, isto toliko kilograma grožđa i voća, kao i oko 1000 litara domaće rakije.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu