ZBOGOM POREZU NA LUKSUZ: Od sledeće godine registracija vozila na osnovu VREDNOSTI, a ne KUBIKAŽE - iKragujevac


Vesti

Registracija vozila trebalo bi da se od sledeće godine plaća na osnovu vrednosti, a ne kubikaže i to će, kako smatraju auto uvoznici, napokon otvoriti tržište četvorotočkaša veće zapremine motora.

Novinu u određivanju cene registracije vozila najavio je ministar finansija Dušan Vujović koji je najavio da će set novih zakona biti spreman do kraja ove godine. Vujović je rekao da je vreme za izmene poreskih zakona i naveo “primer plaćanja poreza na automobile koji je do sada bio po kubikaži vozila umesto da se računala vrednost”.

- Zbog visine registracije tržište vozila sa više od 2.000 kubika je u poslednjih šest - sedam godina potpuno zamrlo, a takve automobile kupovale su jedino firme i pravna lica. Tako smo imali slučaj da, recimo, “audi 4,2” košta na pijaci između 1.000 i 2.000 evra, a da mu porez godišnje izađe čak 3.000 evra. Zato niko nije kupovao automobile jače kubikaže kakvi su “bmv”, “mercedes” ili “audi” jer registracija svake godine košta kao još jedno polovno vozilo. Očekujem da ova novina upravo otvori to tržište - objašnjava Milan Belin, iz grupacije “Reno - Nisan - Dačija Srbija”.

Inače, ukidanje uredbe o registraciji vozila po kubikaži godinama je predmet negodovanja vozača u Srbiji i dosad je više puta apelovano da se izmeni, jer je tehnološki odavno prevaziđena.

Ovaj "porez na luksuz" uveden je 2009. godine pod izgovorom svetske ekonomske krize. Ukidanje nepopularne uredbe prvi put je razmatrano 2011, a prošle godine se mesecima razvlačilo kao tema. Kao što biva, sve se završilo na pričama.

 

izvor: blic.rs

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu