U osnovnim školama biomasa umesto lož ulja - iKragujevac


Vesti

Grad Kragujevac i Nemačka organizacija za medjunarodnu saradnju ­ GIZ potpisali su danas Sporazum o saradnji koji predvidja tehničku podršku u analizi mogućnosti da se za grejanje tri osnovne škole lož ulje zameni biomasom.

Sporazum je deo programa srpsko­nemačke razvojne saradnje "Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji" koji se realizuje u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije.U ime GIZ­a Sporazum o saradnji, potpisali su vodja tog programa Tomas Mihel i gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić.Grad Kragujevac izrazio je zainteresovanost za tehničku podršku GIZ­a, neophodnu za analizu mogućnosti prelaza sa lož ulja na biomasu u osnovnim školama Živadinka Divac, Miloje Simović i Sreten Mladenović, kao i za podršku razvoju koncepta privatno­javnog partnerstva u provodjenju tog projekata.Sprovodjenje projekta prelaska na grejanje biomasom traje do septembra 2017. godine, a prvi zadatak grada Kragujevca je da formira projektni tim koji će činiti predstavnici pravne, tehničke i finansijske struke i jedan predstavnik Uprave za javne nabavke.

"Uvidevši da Srbija nema projekte i tehničku dokumentaciju za realizaciju programa koje nude zemlje Evropske unije ili drugi izvori, sproveli smo akciju i obezbedili projekte energetske efikasnosti za sve škole u gradu. Sada to radimo u vrtićima, a u planu nam je izrada projekata i za druge gradske ustanove i zgrade kojima grad plaća električnu energiju, tako da ćemo biti spremni da konkurišemo za sve programe gde bude moglo da se konkuriše", rekao je Nikolić.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu