BUM POLOVNE GARDEROBE: Ko kupuje odeću iz "druge ruke" u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Prodavci u second hand radnjama kažu da se polovna garderoba kupuje sve više jer se na taj način može mnogo uštedeti.

Ipak, jedna prodavačica nam je rekla da na modu iz "druge ruke" nisu gadljivi ni oni sa dubljim džepom, kao ni neke domaće glumice, pevačice...

Ta odeća je čak duplo jeftinija od one iz "običnih" prodavnica, a jedna od mušterije kažu da kupuju haljinu za 800 dinara, koja se na drugim mestima prodaje za 2.000. Tako možete pronaći i suknju za 300 dinara, pantalone za 400, košulje za 300, što je, složićete se, zaista jeftino.

Vlasnik radnje nam je objasnio da su cene sada mnogo niže nego prethodnih godina, a da zavise i od toga da li se radi o novoj robi sa greškom, polovnoj, ili sasvim novoj i nenošenoj. Sve to bi, objasnio nam je, trebalo da piše na etiketi. Dešava se, kaže, i da vlasnici butika kupe stvari u Second hand radnjama, a da ih zatim prodaju kao nove, po mnogo višim cenama. "Ako, na primer, kožna jakna koja se vodi kao 'roba sa greškom' ima sitnu ogrebotinu, vlasnici butika je kupe, odnesu na poliranje i zatim je prodaju duplo skuplje."

Ipak, najveća dilema svih koji kupuju polovnu garderobu ili koji bi je kupovali, je uglavnom u vezi sa higijenom.

Za samo godinu dana, u Kragujevcu je otvoreno 20 novih prodavnica polovne odeće, a najveća gužva je ponedeljkom ujutru, kada stiže nova roba i kada se čeka u redovima da se otvore radnje.

Kragujevčani sve češće kupuju u radnjama polovne odeće. Kažu da se može naći i nova odeća, međutim, koliko je to tačno ne znamo.

- Za 200 dinara možete da kupite haljine, košulje, suknje, pantalone, dok je za jakne neophodno izdvojiti od 400 do 600 dinara. Posle dva-tri dana, kada se najbolja roba rasproda, artikli su još jeftiniji, pa možete da pazarite i za 50 dinara - kaže radnica u jednoj kragujevačkoj sekend hend prodavnici.

Kupce najviše brine higijena. Prvobitni vlasnici odeću bacaju u kontejnere, iz kojih ih uzimaju firme akreditovane za sakupljanje te garderobe.

Te firme odeću zatim pakuju u ogromne vreće i šalju trgovcima, ponekad i preko pola sveta. Garderoba ne ide na hemijsko čišćenje, već samo na dezinfekciju, što je dovoljno da se ubiju sve bakterije i da se spreče bilo kakve reakcije na koži. Svaka prodavnica mora da ima sertifikat kojim to i potvrđuje.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu