Zaposleno manje od trećine mladih - iKragujevac


Vesti

U Srbiji je zaposleno manje od trećine mladih starosti od 15 do 29 godina, a na prvi posao mladi čekaju u proseku 23 meseca, istaknuto je na predstavljanju izveštaja Međunarodne organizacije rada kome je prisustvovao i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić.

Rečeno je i da od 31,8 odsto mladih koji su zaposleni, 79,8 odsto njh radi za platu, a 7,8 odsto su samozaposleni.

Od ukupnog broja zaposlenih mladih u Srbiji 17,3 odsto njih nema pisani ugovor, a od onih koji imaju 39,1 odsto je na određeno vreme, skoro dve trećine na godinu dana ili manje. Takođe, 22,1 odsto zaposlenih mladih nema pravo na plaćeni godišnji odmor i 29,6 odsto nema pravo na plaćeno bolovanje.

Neformalno zapošljavanje mladih u Srbiji, odnosno u sivoj zoni, veoma zastupljeno je i na nivou je od 47,4 odsto. Stopa nezaposlenosti visokoobrazovanih je i dalje visoka i iznosi 32,9 odsto. U Srbiji, po izveštaju MOR-a, stopa nezaposlenosti mladih žena je viša od stope koja se odnosi na muškarce i iznosi 35,8 procenata, naspram 27,3 odsto. Ipak, period čekanja na zadovoljavajući posao je upola manji za visokoobrazovane mlade ljude u odnosu na one sa srednjim obrazovanjem i traje prosečno 11,7 meseci, naspram 24,3.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu