Šesti “Fotorama fest“ narednog vikenda u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Šesti “Fotorama fest“ – festival umetničke fotografije biće održan u Kragujevcu narednog vikenda, 27 -29. maja uz podršku grada Kragujevca i Narodnog muzeja. Program ovogodišnjeg festivala najavljen je na konferenciji za novinare u zgradi Grada kojoj je pored organizatora prisustvovao i japanski umetnik Ko Jamada, učesnik ovogodišnje “Fotorame“.

Narodni muzej pružio je partnersku podršku održavanju ovog festivala, ustupivši svoj prostor.

I ove godine osmislili smo dobre i zanimljive sadržaje, a doveli smo i goste sa tri kontinenta. Pored japanskog umetnika Ko Jamade, dolazi nam Dijana Markozi, fotograf “Nacionalne geografije“ iz Vašingtona i Natalija Fadejeva, digitalni umetnik i modni retušer iz Londona. Nadamo se da ćemo biti sve bolji i bolji, sa boljim i kvalitetnijim programima i da ćemo dovesti još mnogo umetnika u Kragujevac. Svi programi su potpuno besplatni tako da svi studenti, zainteresovani ljubitelji fotografije mogu da posete radionice koje će održati ovi umetnici tokom trajanja Fotorame – kaže Marko Stamatović, osnivač “Fotorame“.

Kada je reč o radionicama, najavljena je Radionica astrofotografije koja će se održati u Opservatoriji Instituta za fiziku. Domaćin radionice biće prof. Saša Simić. Terenska radionica sa Dijanom Markozi na kojoj će sa učesnicima podeliti svoja iskustva u oblasti reportažne i dokumentarne fotografije pod nazivom “Mesta i uspomene“ biće održana u selu Dobroselica, koje je, prema rečima organizatora, jedno od mnogobrojnih srpskih sela koje nestaje. Treću radionicu retuša održaće Natalija Fadejeva, digitalna umetnica koja će se baviti trikovima i tehnikama Londonske škole retuša.

Još jedna novina ove godine je KRACK fest – Kragujevačka revija autorskog i cosplay kostima u saradnji sa Pozorištem za decu, čiji će učesnici prošetati po gradu, slikati se sa prolaznicima i doprineti festivalskoj atmosferi u gradu.

Ovogodišnja 6. “Fotorama“ biće svečano otvorena u petak, 27. maja u 20 sati, u Galeriji Mihailovog konaka, Narodnog muzeja, izložbom fotografija “Primerci oproštaja“ japanskog umetnika Ko Jamada.

Izvor: kragujevac.rs

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu