Ne zaostajemo za Beogradom: Kragujevački Institut za javno zdravlje opremljen savremenim laboratorijama za procenu rizika bolesti imuniteta! - iKragujevac


Vesti

Podaci Instituta pokazuju i da više od polovine novorodjene dece ima simptome alergija.

Kragujevački Institut za javno zdravlje, jedini pored beogradskog Kliničkog centra, opremljen je savremenim laboratorijama za genetsko ispitivanje rizika bolesti imuniteta kao i za ispitivanje bezbednosti namirnica.

Medjutim, Kragujevčani o trošku Fonda zdravstvenog osiguranja ipak moraju u Beograd, jer još uvek nije potpisan ugovor sa Institutom za javno zdravlje, pa se usluge u Kragujevcu naplaćuju.

Prevencija autoimunih bolesti kao i alergije, posebno kod dece, moguća je ukoliko se na vreme otkriju genetski rizici.

Uz pomoć savremene medicinske tehnologije, analizom krvi sada su u novim laboratorijama Instituta za javno zdravlje dostupna i ova istraživanja.

Podaci Instituta pokazuju i da više od polovine novorodjene dece ima simptome alergija.

Zanimljivo je da je čak 30 odsto ispitane dece alergično na soju, pa je to jedan od razloga što će se u Institutu za javno zdravlje raditi i analize prisustva na GMO u ovoj žitarici, koje je inače u našoj zemlji zabranjeno, ali i druga istraživanja koja se odnose na bezbednost namirnica.

Ono što još ostaje je zeleno svetlo Fonda za zdravstveno osiguranje za pokrivanje troškova ovih zdravstvenih usluga koje su Kragujevčani mogli da dobiju samo u Beogradu.

Do tada, gradjani Kragujevca, koji žele da provere i genetske faktore rizike od autoimunih i alergijskih bolesti moraju da plaćaju ovu zdravstvenu uslugu. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu