SKANDAL NA LGBT KARAVANU U KRAGUJEVCU: Vređali, psovali pa verbalno nasrtali! - iKragujevac


Vesti

Povodom jučerašnjih događaja pre i nakon tribine “LGBT karavan” u Kragujevcu, NVO “MillenniuM” najoštrije osuđuje govor mržnje u medijima, homofobiju i pozive na linč i poziva predstavnike nadležnih organa da reaguju u skladu sa zakonom.

Juče je održana tribina “LGBT karavan” u organizaciji Udruženja “Egal” iz Beograda, koja je imala za cilj promociju prava LGBT osoba. Dom omladine u Kragujevcu je iznajmio prostor, a predsednik NVO “MillenniuM” Vladimir Paunović je, na poziv organizatora, učestvovao kao gost koji je govorio o dosadašnjim događajima slične vrste u Kragujevcu.

Kao dugogodišnja organizacija koja se bavi promocijom ljudskih prava, NVO “MillenniuM” je pomogao Egal-u prosleđivanjem najave tribine lokalnim medijima. Nakon najave tribine na jednom lokalnom veb portalu koji je objavio i veliki broj komentara sa sadržajem - od homofobije preko direktnog poziva na linč, obavešteni su dodatno organi reda da obezbede događaj. Na tribini je sve vreme bio prisutan i policijski inspektor iz Kragujevca Ivan Jeremić. Nakon završetka tribine, grupa mladih N.N. lica je pokušala da napadne učesnike tribine ispred Doma omladine i samo zahvaljujući prisustvu Jeremića to se nije desilo, ali ih to nije sprečilo da verbalno vređaju istog, kao uniformisano lice organa reda, nazivajući ga najpogrdnijim imenima i preteći mu fizički.

Pozivi na linč se nastavljaju i popodne, preko društvenih mreža, kada je izvesni preduzetnik iz Kragujevca, na svom profilu uz dodatni haštag radi veće vidljivosti, klevetao predsednika NVO “MillenniuM”, vređajući mu javni ugled i čast zbog profesionalnog učešća na tribini, čime je dodatno nastavljena atmosfera govora mržnje.

Naša organizacija je danas podnela krivične prijave zbog pretnji i klevetanja predsednika organizacije i najavljujemo i nove protiv svih navedenih koji su ugrožavali našu i javnu bezbednost fizički i verbalno.

Na kraju želimo da pohvalimo profesionalnost policijskog inspektora Ivana Jeremića iz PU Kragujevac, načelnika PU Kragujevac Slobodana Mališića i osoblja Doma omladine.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu