BRAVO: Porodilište u Kragujevcu dobilo aparat za proveru sluha kod beba - iKragujevac


Vesti

Porodilište u Kliničkom centru u Kragujevcu dobilo je od Blic fondacije aparat za rani skrining sluha kod beba. Reč je o humanitarnoj akciji koju je ova fonadacija pokrenula u cilju otkrivanja eventualnog oštećenja sluha nakon rođenja detata.

Provera sluha kod novorođenih beba nije moguća bez savremenih aparata poput donacije koju je Blic fondacija uručila odeljenju za neonatologiju Kliničkog centra.

Inače ideja ranog skrininga sluha počela je u Kragujevcu od 2010-te, ali zbog kvara aparata to nije bilo moguće poslednje dve godine.

Rana dijagnostika može znatno uticati na dalji tok razvoja deteta posebno govora, jer, kako kažu lekari, oštećenje sluha, zbog razvoja medicine i nauke ne mora da bude hendikep.

Kragujevac je sa najviše troje na hiljadu rođene dece sa nekom vrstom deformiteta sluha u proseku sa drugim gradovima.

Kako kažu predstavnici Blic fondacije, akcija nabavke aparata za proveru sluha kod beba ima samo jedan cilj, a to je da deca sa rano otkrivenim oštećenjima imaju srećnije detinjstvo.

U Kragujevcu se godišnje rodi 2.300 beba, a uređaj za neonatalni skrining sluha načelnici Odeljenja neonatologije dr Oliveri Laban, je uručio urednik "Blic fondacije" Velimir Perović. Do sada je aparate za proveru sluha dobilo 10 od planiranih 56 porodilišta.

U Srbiji se godišnje rodi više od 60.000 dece a čak 300 beba se rodi sa oštećenim sluhom. Ako se taj problem ne otkrije odmah po rođenju, dete nikada neće moći pravilno da razvije govor i intelekt. Međutim, ako se oštećenje sluha otkrije odmah po rođenju dete će do polaska u školu moći da potpuno rehabilituje sluh i ni u čemu se neće razlikovati od svojih vršnjaka.

Cena jednog je oko 4 hiljade evra sa pratećom opremom. Pored preduzeća, u akciju mogu da se uključe i građani slanjem SMS poruka na broj 2552.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu