ZABRINJAVAJUĆE: Srbi najviše konzumiraju "travu"! - iKragujevac


Vesti

Specijalnim metodama i uzimanjem uzoraka iz kanalizacije stručnjaci Evropskog centra za monitoring narkotika utvrđuju gde se koja droga najviše koristi, ali i prodaje.

Srbi po korišćenju marihuane zauzimaju sam vrh među stanovnicima evropskih gradova iz čije je kanalizacije uzimana otpadna voda kako bi se utvrdilo koje droge građani najviše koriste.

Specijalnim metodama i uzimanjem uzoraka iz kanalizacije stručnjaci Evropskog centra za monitoring narkotika utvrđuju gde se koja droga najviše koristi, ali i prodaje.

To istraživanje pomaže i policiji jer joj pruža dodatni uvid u situaciju na terenu i otkriva pravac u kom bi trebalo da se pojača operativni rad.
Na terenu je utvrđeno da su stanovnici Londona rekorderi u korišćenju kokaina, dok je amsterdamska kanalizacija puna kanabisa.

Stručnjaci Evropskog centra analiziraju droge koje se izbacuju kroz urin i tako dospevaju u kanalizaciju, odakle je oni prikupljaju i testiraju. Kontroliše se kanalizacija tokom održavanja velikih muzičkih festivala, kao i fekalije iz noćnih klubova i kafića.

Uzorci se uzimaju maltene 24 časa dnevno tokom jedne nedelje. Iz urina se analiziraju markeri za amfetamin, metamfetamin, ekstazi, kokain i kanabis. Utvrđeno je da se kokain više koristi u gradovima zapadne i južne Evrope, dok amfetamina ima u skoro svim gradovima EU, a najviše na severu Evrope - rekli su u Evropskom centru

Ono što je primetno jeste upotreba metamfetamina, koji je koncentrisan maltene isključivo u Češkoj i Slovačkoj i severnim zemljama, dok je njegova upotreba u ostalim državama Evrope skoro zanemarljiva.

Analize pokazuju da razlike u upotrebi droga, u količini i vrstama koje se nalaze u otpadnim vodama, postoje i između gradova u istoj državi. Stručnjaci to objašnjavaju različitim demografskim i socijalnim karakteristikama gradova.

- Pre svega na to utiču aspekti i ponuda noćnog života, prosečna starost stanovništva, ali bitna stvar je da li je grad univerzitetski centar ili nije - kažu stručnjaci iz Evropskog centra.

Kokain se najčešće koristi vikendom, posebno petkom i subotom. Ipak, i tu ima razlike.

- Najveći porast tokom vikenda zapravo beleži ekstazi, dok se marihuana i metamfetamin često i u jednakim količinama uzimaju tokom cele nedelje - precizira se u izveštaju Evropskog centra.

Izvor: Informer
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu