Kragujevčani da li znate zašto se 6. maj slavi kao Dan grada? - iKragujevac


Vesti

Kragujevac je grad bogate istorije, grad nastanka moderne srpske države. Period od 1818. do 1841. godine je najznačajniji u njegovoj istoriji zato što je tada bio prestonica u tek oslobođenoj Srbiji. U to vreme u Kragujevcu su nastale prve državotvorne ustanove i doneti prvi srpski Ustavi.

Veliki srpski knjaz Miloš Obrenović je već 1817. godine doneo odluku, kada je počeo da gradi konak i dvor, da u našem gradu skoncentriše svu srpsku vlast.

Miloš Obrenović je rođen u selu Gornja Dobrinja u Užičkoj nahiji. Učestvovao je u Prvom ustanku, dok je na Saboru u Takovu aprila 1815. godine podigao Drugi srpski ustanak.

U manastiru Vraćevšnica održana je Đurđevdanska skupština 6. maja 1818. godine, na koju je knez Miloš pozvao nahijske knezove. Oni su na Skupštini razmatrali više tačaka, a peta ili šesta je bio Milošev predlog da Kragujevac proglasi prestonicom, što su nahijski knezovi aklamacijom prihvatili. Upravo zbog toga Grad Kragujevac 6. maja, na Đurđevdan, slavi Dan grada.

Na proglašenje Kragujevca za prestoni grad uticali su brojni razlozi, povoljan geografski položaj, nacionalno ujednačeno stanovništvo kao i dobre saobraćajne komunikacije, a ipak dovoljna udaljenost od Carigradskog druma. Kada je došao da vlada knez Miloš je imao 35 godina dok je Kragujevac imao 193 kuće i 378 poreskih obveznika.

Dvor kneza Miloša nalazio se na potezu od današnjeg Apelacionog tužilaštva ka zgradi Gimnazije i činila su ga tri konaka: Milošev konak, Konak kneginje Ljubice ili Šareni konak i Amidžin konak sa pratećim objektima. Sa druge strane Lepenice sazidao je pridvornu crkvu posvećenu silasku Svetog duha na apostole. Milošev konak srušen je tokom bombardovanja Kragujevca 1941.godine, dok je Konak kneginje Ljubice izgoreo u požaru. Danas su sačuvani Amidžin konak i Stara crkva.

Sve najvažnije pravosudne, zdravstvene, prosvetne, kulturne i druge institucije tek oslobođene, mlade srpske države osnovane su u Kragujevcu i to zahvaljujući knezu Milošu Obrenoviću. Prva sudska ustanova 1820 godine, „Sud kragujevački“ (zgrada iz 1904. godine), prva apoteka 1822. godine, prva galerija slika 1823. godine, prva zbirka knjiga 1826. godine, prva muzejska zbirka 1837. godine, prva Gimnazija 1833. godine (zgrada iz 1887.godine), prvi orkestar „Knjaževsko-serbska banda“ 1834. godine, prvo pozorište „Knjaževsko-serbski teatar“ 1835. godine, Licej – viša škola 1838. godine (preteča beogradskog Univerziteta) itd.

U Kragujevcu su održavana skupštinska zasedanja, prvo u porti Stare crkve, a od 1859. godine u zgradi Stare skupštine.
Na Sretenjskoj skupštini održanoj od 14. do 16. februara 1835. godine u porti Stare crkve 15. februara je donet prvi srpski Ustav, u to vreme jedan od naliberalnijih u Evropi. Ovaj datum se slavi kao Dan državnosti.
 

Izvor/foto; GTO Kragujevac 
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu