IZNENAĐENJE ZA ĐURĐEVDAN: Pogledajte sa kim će Kragujevčani proslaviti Dan grada! - iKragujevac


Vesti

Revija pozorišta iz Srbije “Joakimovi dani“ posvećena domaćem piscu i ove godine deo je Đurđevdanskih svečanosti i biće održana od 4. do 9. maja u Knjaževsko - srpskom teatru. Publici u Kragujevcu, kako je danas saopšteno na konferenciji za medije, predstaviće se pozorišta iz Leskovca i Lazarevca, Kraljeva, Užica, Vršca i Kragujevca.

Nacionalni značaj ove manifestacije, istakao je Vojo Lučić direktor teatra uveličaće pozirišta van Beograda koja su ujedno i naši prijatelji sa kojima nas veže dugotrajna i bogata saradnja. Na repertoaru su ''Čaruga'' Radoslava Pavlovića, ''Profesionalac'' Dušana Kovačevića, ''Bašta sljezove boje'' u izvođenju domaćina - pozorišta iz Kragujevca, ''Odumiranje međeda'' Branka Ćopića i ''Zla žena'' Jovana Sterije Popovića.

Zanimljive same po sebi ove predstave, prema rečima dramaturga Marije Soldatović, donose bogatstvo inscenacije i glume, nude deo naše svakodnevice, naših naravi, zavrzlama, političkih i nacionalnih problema.

Pored ''Joakimovih dana'', u Pozorištu za decu 4. i 5. maja biće održane prve dečije igrarije pod nazivom ''Deca su narod poseban'', zatim Đurđevdanski pesnički susreti, dok će u Galeriji Narodne biblioteke ''Vuk Karadžić'' od 4. do 9. maja biti priređena izložba ilustracija iz knjige ''Vladari Srbije'' autora Boleta Miloradovića.

U četvrtak 5. maja u hotelu ''Kragujevac'' biće otvorena dvodnevna izložba rukotvorina ''Svet igre i mašte'', a na Trgu kod Krsta u organizaciji Centra za negovanje tradicionalne kulture ''Abrašević'' od 17 sati biće priređen Đurđevdanski folklorni maraton na kome će nastupiti kulturno - umetnička društva iz zemlje i inostranstva.

Istog dana, u 20 sati u Pozorištu za decu biće održano XIII Interanacionalno takmičenje akordeonista.

U petak 6. maja na programu je pored ostalog Đurđevdanski karneval kao i izbor najlepših maski.

U večernjim satima na Đačkom trgu u 20h biće priređen koncert Simfonijskog orkestra, a na trgu kod Krsta od 21h nastupiće ''Neverne bebe''.

Vatromet sa zgrade Uprave grada planiran je u 21,30h.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu