"Blagodatni oganj" juče stigao u Srbiju! - iKragujevac


Vesti

Blagodatni oganj, plamen sa Hristovog groba u Jerusalimu, stigao je juče u Srbiju i ispred Hrama Svetog Save u Beogradu, uz postrojenu gardu Vojske Srbije.

Dočeku Blagodatnog ognja u Hramu Svetog Save prisustvovao je i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.
Povorka na čelu sa patrijarhom Irinejom i predsednikom Nikolićem krenula je potom u ophod oko Hrama Svetog Save.
Pored Nikolića, dočeku su prisustvovali i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin, ministar pravde Nikola Selaković.
Oganj je u Beograd donela delegacija SPC sa episkopom slavonskim Jovanom na čelu, koju je ranije danas u Jerusalimu primio patrijarh Teofil.
Episkop Jovan je tom prilikom preneo pozdrave i zahvalnost patrijarha Irineja za blagoslov i podršku i kao znak pažnje uručio mu ikonu Svetog Save i Vaskršnju čestitiku srpskog patrijarha.
Blagodatni oganj po prvi put je prenet u Srbiju prošle godine.
Blagodatni oganj se smatra najvećim čudom pravoslavlja i javlja se svake godine uoči Uskrsa, prilikom molitve patrijarha jerusalimskog i sve Palestine Teofila, u crkvi Hristovog Vaskrsenja.
Uvek se naglašava da se plamen pali sam od sebe, odnosno da ga ne pali patrijarh.
Po ulasku u crkvu, patrijarh čita posebne molitve kojima se, u ime svih pravoslavnih, moli raspetom Hristu da i ove godine pošalje Sveti Oganj, kao svedočanstvo njegovog vaskrsenja i kao znak pravovernosti stada pravoslavnog.


 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu