ČUDO U KRAGUJEVCU: Oni ne farbaju jaja, koke njima nose jaja u boji - iKragujevac


Vesti

Dragan Mitrović iz sela Oplanić kod Kragujevca na Veliki petak ne farba sva jaja jer njegove koke nose zelena. Kada se približe uskršnji praznici rodbina i prijatelji raspituju se kod Dragana za jaja specifične boje kojima nije potrebno farbanje.

Naime, u Šumadiji zaista postoje koke koje nose zelena jaja. Za Dragana Mitrovića to nije neobičan fenomen jer u poslednjih osam godina svakoga dana, od koka koje drži u dvorištu, dobija svetlo zelena jaja.

"Ta zelena jaja nose malo na svoj način specifične koke koje imaju tamnu boju, dođu na crno više. Poznaju se baš one koje nose zelena jaja i one se razlikuju izrazito od ostalih. Kada je ishrana u pitanju sve imaju istu ishranu, šetaju svuda, puštene su, nisu zatvorene šta sve kokoške jedu i jedu i one", kaže Dragan Mitrović.

U početku su komšije, prijatelji ali i rodbina bili nepoverljivi, međutim Dragan ih je uverio pokazujući punu korpu zelenih jaja. Kada se približe uskršnji praznici potražnja za jajima neobične prirodne boje raste.

"Pitaju, traže ali mi ih nemamo sada nešto puno, mi ih samo držimo za nas. Kada ima viška često prijateljima podelimo ta jaja, ne prodajemo ih i nikada ih nismo ni prodavali, tako da mi nemamo neku veću količinu, držimo za nas te koke da bismo imali bas ta domaća prava jaja a uvek ima tih zelenih. Normalno ta zelena ne farbamo sada za Uskrs, ona se samo obare, imaju svoju prirodnu boju tako da se razlikuju od drugih", ističe Dragan.

Zelena jaja se ne razlikuju od drugih kada se isprže ili skuvaju. Boja je jedino što ih izdvaja a kada se obare imaju malo tvrđu opnu pa su zbog toga dobra i za kucanje kada nastupe uskršnji praznici.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu