Gradonačelnik objasnio! - iKragujevac


Vesti

U emisiji "U fokusu" na RTK Gradonačelnik Radomir Nikolić je diskutovao o aktuelnim problemima i predložio solucije koje grad ima kao i  nove planove.

Radimo na dovođenju stranih investitora i angažovanju naših privrednika koji su spremni da pomognu. Za 2016. godinu pripremili smo niz mera kojima ćemo da motivišemo privrednike da ulažu u Kragujevac jer je neophodno da se pojačaju privredna ulaganja, kako bi se povećao broj zaposlenih, rekao je, gostujući u emisiji “U fokusu“ Radio-televizije Kragujevac, gradonačelnik Radomir Nikolić.

Gradonačelnik je podsetio da novi zakon o ulaganjima izjednačava domaće i strane privrednike. Postoji uredba Vlade koja jasno kaže pod kojim uslovim zemlja može da se ustupi investitorima ispod tržišne vrednosti. Da bi Vlada Srbije dala saglasnost na takvu odluku, potreban je elaborat koji objašnjava na koji način će grad da zaradi ukoliko daje zemlju ispod tržišne vrednosti. Prvi elaborat će se naći na predstojećoj sednici Skupštine grada, a radi se o jednoj kragujevačkoj kompaniji, kaže Nikolić.

Grad radi na rešavanju problema, kaže Nikolić i podseća da je nedavno rešen višegodišnji problem Centra za strna žita. Zaključkom Vlade Srbije dobili smo osnivačka prava nad Centrom za strna žita. Tokom naredne nedelje biće održana sednica Skupštine grada, na kojoj ćemo prihvatiti zaključak, a potom potpisati ugovor o preuzimanju osnivačkih prava. Time dobijamo 50 hektara zemlje, na kojoj možemo da širimo industrijsku zonu, i to će biti ključno za razvoj grada, rekao je Nikolić i dodao da su sredstva za ulaganje u opremanje industrijske zone već opredeljena kreditom od EBRD-a od 7,5 miliona evra.

Nikolić je ovom prilikom podsetio da se u prethodnoj godini uradilo mnogo toga, pre svega na izmirenju zaostalih obaveza prema socijalno ugroženom delu stanovništva, zaposlenima u prosveti, prevoznicima. Kada se podvuče crta, vidi se da grad pametnom politikom i mudrim postavljanjem prioriteta zapravo može da funkcioniše i da ima dovoljno prihoda. Međutim, neko je u prethodnom periodu drugačije postavljao prioritete i svesno trošio na način koji odgovara samo jednoj grupi ljudi i onda smo došli u situaciju da imamo krizu u kompletnom javnom sektoru i gradskom budžetu, objašnjava gradonačelnik.

Govoreći o povraćaju novca roditeljima, koji su tokom 2013. i 2014. godine boravak dece u vrtićima plaćali više nego što je zakonom bilo propisano, Nikolić je rekao da je lokalna samouprava obezbedila novac za te namene. Ako se 90 miliona dinara, koliko se duguje roditeljima, bude vraćalo kroz tužbe, sudovi, advokati i izvršitelji uzeće nam još toliko novca. Logičan je bio ovakav potez i nije nam bilo teško da donesemo ovakvu odluku, rekao je gradonačelnik Kragujevca. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu