Šumadija dobija SRPSKI MONTE KARLO! - iKragujevac


Vesti

Kada  nekadašnji simbol Aranđelovca, hotel „Staro zdanje“ konačno bude obnovljen, obećavaju investitori, grad pod Bukuljom biće drugi Monte Karlo. Obnova ovog spomenika kulture, izgradnja novog hotela na mestu zapuštenog otvorenog bazena, i rekonstrukcija čitavog kompleksa sa hotelom „Šumadija“, naslikaće sasvim drugačiji izgled grada. 

Čuveni primerak arhitekture romantizma i slika sa gotovo svih razglednica grada u Šumadiji zasada predstavlja ruglo Aranđelovca.

Smešten u samom centru parka Bukovičke banje, nekada je spadao među najlepše u Evropi, a poslednjih godina „Staro zdanje“ umiralo je naočigled i na sramotu i države i Aranđelovca.

Zdanje koje je Miloš Obrenović počeo da gradi 1865, danas, vek i po kasnije, u potpunom je raspadu. Već na prvi pogled „starac“ od 9.000 kvadrata, kojim se grad ponosio, izaziva tugu. Na mestu letnje bašte u centru parka, sada su razrovana terasa, otpala fasada, porušeni krovovi. U štokovima prozora „stanuju“ mrtve ptice. Pravi užas nastupa tek kada se otvore vrata. Hol na samom ulazu u hotel sa nabacanim dušecima, posteljinama i nameštajem liči na deponiju. Mračne hotelske sobe, kupatila, kuhinja, sale sa otpalim plafonima, počupanim instalacijama, smećem i šutom na svakom centimetru. Od 1906. godine, „Staro zdanje“ je bilo hotel, do 2006. kada je zatvoreno za goste.

Staro zdanje će zadržati arhitektonske osobine kao spomenik kulture, ali će, kada renoviranje bude završeno, biti luksuzni hotel sa pet zvezdica. Prema planu investitora, kompleks će biti povezan toplim vezama podzmenim i nadzemnim tunelima. Tople veze ići će do hotela „Izvor“, gde će gostima „Šumadije“, „Starog zdanja“ i novog hotela biti dostupni spa i velnes centar „Izvora“.

Obnavljanje hotela "Staro zdanje", letnje rezidencije Obrenovića, "Šumadije" i "Arkada" s nestrpljenjem očekuju i Aranđelovčani.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu