I PEKARI NAS VARAJU: Kupujemo hleb manje gramaže od one koja je PROPISANA - iKragujevac


Vesti

Trgovci nas već odavno varaju, davajući nam nepostojeće popuste, sad je izgleda došao red i na pekare.

Tamna boja nije pokazatelj kvaliteta hleba, jer je često to samo karamela ili veštačka boja. Najzdraviji je najtvrđi i najžilaviji hleb.Istina, mnoge pekare počele su u poslednje vreme da proizvode pravi, zdrav, težak crni hleb sa 95 odsto ražanog ili ječmenog brašna, ali na rafovima i dalje mogu da se nađu vekne koje su crne isključivo zbog dodavanja veštačkih boja.

Nedovoljno obavešten kupac lako može da bude obmanut, jer između pravog i lažnog crnog hleba često nema velike razlike ni u ceni.

- Pekar ima pravo da napravi hleb kakav god želi, ali mora da ga nazove adekvatno njegovom sastavu. Oko 95 odsto specijalnih vrsta hlebova je upakovano i trebalo bi da imaju jasnu deklaraciju, ali istina je da na mnogima ne stoje procenti, a trebalo bi. Ako već piše da je hleb ražani, dajte da vidimo i koliko procenata ražanog brašna ima u sebi - kaže Zoran Pralica, predsednik Unije pekara Srbije.

U pokušaju da povećaju profit, pekari obmanjuju građane na više načina.

- U dosadašnjim analizama hleba ustanovljeno je da sastav hleba ne odgovara uvek deklaraciji, da se prodaje hleb manje gramaže od one koja je propisana, sa viškom vode i sa znatno više aditiva nego što je potrebno. Obmanjivanje kupaca crnim hlebom veoma je opasno, posebno za dijabetičare koji sa ovakvim obojenim hlebom unose mnogo više šećera nego što bi smeli - kaže nutricionista Jovana Novaković.

 

Izvor:Blic

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu