Kazna i do 50 000 dinara zbog ovog propusta - iKragujevac


Vesti

Svako ko zabrani radnicima elektrodistribucije da mu očitaju brojilo za struju, može da završi sa kaznom i do 50.000 dinara.

Sankcije, koje su ranije bile od 5.000 do 15.000 dinara, ozbiljno su pooštrene novim Zakonom o energetici koji je usvojen prošle godine, a prve kazne već su počele da se izriču. Preduzetnici koji "sakriju" merače, mogu da završe sa kaznom do pola miliona dinara, a firme do čak - dva miliona.
Oni koji, pak, svoj priključak postave "na divlje" mogu da završe i u zatvoru. Ovo je sudbina oko 300 građana Srbije do sada. Prvi slučaj da se građanin našao iza rešetaka jer je krao struju je bio 2011. godine, a on je tada dobio kaznu zatvora od tri meseca. Svaka distribucija godišnje pošalje 5.000 ovakvih prijava u tužilaštvo, a maksimalna kazna zatvora je od jedne do tri godine.

Građani i privreda, prema najnovijim podacima EPS, duguju za električnu energiju čak 37 milijardi dinara, što je za čak 17 milijardi dinara više nego pre četiri godine. Dugovi su, ipak, verovatno još veći jer mnogi ne dozvoljavaju ni da im se - očita potrošnja. Zato su distribucije u konstantnom problemu.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu