Posao za više od 100 Kragujevčana - iKragujevac


Vesti

Multinacionalna kompanija "Teknia" pre dve godine kupila je ovdašnju privatnu firmu "Promotor irva" i u međuvremenu proizvodnjom i prodajom autokomponentistike prerasla je postojeće prostorne i kadrovske kapacitete.

Strateškim planom grupa "Teknia" u naredne četri godine investirala bi 3 miliona i 800 hiljada evra u izgradnju nove fabrike od 4 hiljade kvadratnih metara uz postepeno otvaranje još 60 radnih mesta.

Za to im je neophodna nova lokacija, čulo se na sastanku predstavnika ove kompanije i člana Gradskog veća za privredu Dalibora Jekića.

Petnaestogodišnje iskustvo u proizvodnji komponenti za poznate svetske automobilske kompanije, bilo je presudno da se multiancionalna kompanija "Teknia" opredeli za kupovinu privatnog preduzeća "Promotor irva", čime je kragujevačka firma postala članica globalne porodice ove kompanije koja posluje na 4 kontinenta u 20 fabrika.

Mali kolektiv, ali velikih ambicija i unapređenog znanja privukao je pažnju vlasnika da kupi upravo ovdašnju kompaniju.

Proizvodnja koju ostvaruje 34-oro radnika, za sada obuhvata dizalice za Opel korsu i punto, poluge za brisače za Opel astru, komponente za Pežo, Fiat, Dženeral Motors, Boš. Plan ove multinacionalne kompanije je da poveća proizvodnju i prodaju 14 puta u naredne dve godine.

Namera kompanije je da u Kragujevcu izgradi savremenu fabričku halu koja bi zadovoljila standarde u proizvodnji. Za sada, proizvode u neadekvatnim uslovima, u starim pogonima dela fabrike "21. Oktobar", a da bi se razvijala vredna investicija, neophodna je nova lokacija. Na potezu je lokalna samouprava.

Sastanak predstavnika kompanije "Teknia" i lokalne samouprave, organizovan je u okviru akcije "Na pragu privrednika", koja se već dve godine odvija sa ciljem stvaranja povoljnog privrednog ambijenta.

Direktnim razgovorima i usvajanjem sugestija i predloga privrednika koji predstavnike lokalne samouprave upoznaju sa problemima ali i planovima, doprinose zajedničkom cilju - ulaganjima i otvaranju novih radnih mesta.

Ukoliko grad obezbedi lokaciju za izgradnju ove fabrike, to bi za Kragujevac značilo, pored još jednog proizvodjača auto delova za svetske auto brendove i zapošljavanje ukupno 100 radnika.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu