KG: Opremljena prva automatska protivgradna stanica u Vinči - iKragujevac


Vesti

Kako Šumadija predstavlja region sa bogatom voćarskim i povrtarskim kulturama, protivgradna zaštita predstavlja jednu od osnovnih mera zaštite plodova.

Ove godine će do početka protivgradne sezone biti postavljeno oko 30 automatskih protivgradnih stanica, kako je danas naveo ministar bez portfelja zadužen za vanredne situacije Velimir Ilić, prilikom posete Vinče kod Topole.

Za sprovođenje mera automatske protivgradne zaštite u Srbiji, koji sprovodi Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za vanredne situacije, a zahvaljujući donaciji kompanije Generali Osiguranje Srbija, biće uloženo 2,4 miliona dinara na teritoriji opštine Topola montirana je prva automatizovana protivgradna stanica u Evropi an površini od 5 hiljada hektara.

Stanica je posredstvom prateće telekomunikacione opreme povezana je sa Radarskim centrom Bukulja, gde se nalazi komandni centar za upravljanje.

Na ovaj način, moguće je precizno dejstvo protivgradne zaštite u datom trenutku uz adekvatno obučene strelce koji na licu mesta nišane i ispaljuju protivgradne rakete.

Izgradnja lansera koštala je 60 hiljada evra.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu