Da li je došao kraj onom što se nekada zvalo DETINJSTVO? - iKragujevac


Vesti

Koliko često izvodite mališane da se igraju napolju i istražuju okolinu? Smatrate li da njihovo detinjstvo treba više da protiče napolju nego u kući, ili je to suviše opasno za njih? Svako od nas se seća bar jedne igre iz detinjstva, tzv. školica, oduzimanje zemalja, lastiša, između dve vatre? Danas toga nema. Sve je to zamenjeno kompjuterima i drugim novotarijama.

Mališani se više ne igraju napolju, u prirodi, kao nekada, već biraju da sate i sate provode ispred televizora, kompjutera, tableta…  

Više od polovine dece uzrasta od sedam do dvanaest godina provodi manje od sata dnevno igrajući se van kuće, dok skoro svako deveto od desetoro mališana nikada nije učestvovalo u igrama na otvorenom kao što su penjanje na drvo, istraživanje pećine, korišćenje mape, ili pravljenje skloništa i skrovišta.

Današnje društvo je u velikoj meri evoluiralo i od dece ne može da se očekuje da se ponašaju i igraju na isti način kao što su to činile generacije pre njih. Važno je ne oslanjati se previše na tehnologiju i novotarije, mada čovek ne može ni da ih ignoriše. Rešenje je u pronalaženju zdrave ravnoteže i pravljenju kompromisa.

Parkovi su nekada nicali ni od kuda, decu su trčala,skakala, padala, čeličila su se za neki budući život. Takva deca su znala da igraju društvene igre, da komuniciraju, da zadrže prijateljstvo, bila su kreativna i bezbrižna. Danas je sve to zamenjeno društvenim mrežama.

Koliko prijatelja ili pratilaca imaš toliko vrediš. Zatim, igrice u parkovima zamenile su igrice na kompjuterima, tabletima. Razgovori sa prijateljima zamenjeni su četovanjima. Fizičko je zamenjeno drugim predmetima, deca sve više postaju pasivna i bez kondicije. Čast onima koji vole da treniraju i uživaju u čarima sportskog života. Nekada si već sa 15, 16 godina morao do 11,12h biti kod kuće, izgledao  kao pravi tinejdžer.

Sve su ovo prednosti i mane modernog doba, moramo živeti u skladu sa njim, ali pokušajmo da ono što je do nas promenimo. Možda samo deo da vreme brzo prolazi i da ono što nam na kraju ostane su uspomene iz detinjstva. Koliko njih će ih imati?
 

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu