EPS: U ovoj godini nije planirano POSKUPLJENJE STRUJE - iKragujevac


Vesti

U ovoj godini nije planirano povećanje cene struje, izjavio je danas direktor EPS-a Aleksandar Obradović.

Obradović je rekao da su razlozi za to pad cene struje u regionu i Evropi, zbog čega će se napraviti još jedna analiza trendova i u saradnji sa MMF i Svetskom bankom će se doći do zaključka šta raditi sa strujom, kao i uspešna reorganizacija EPS-a.

- EPS je svetao primer uspešnog sprovođenja politike vlade na reformi javnih preduzeća. Zadovoljan sam što Vlada Srbije i EPS mogu da se pohvale odličnim rezultatima - istakao je Obradović.

Poručio je i da EPS za sada posluje veoma uspešno, da je prošle godine prema odobrenom planu trebalo da bude gubitaš, ali da će za preko dve milijarde dinara biti u plusu.

To je, kako je istakao, rezultat bolji za skoro 200 miliona evra.

To ne bi bilo moguće da nismo imali naredbu Vlade Srbije da se reorganizujemo. Mi smo prosle godine poslovali kroz 14 privrednih subjekata, danas preko tri, smanjili smo broj direktora... - rekao je Obradović, dodajući da se u saradnji sa MMF i Svetskom bankom pravi detaljan plan kako bi se smanjio broj zaposlenih u administraciji, a povećao broj radnika, inženjera...

Obradović je istakao i da je poboljšana naplata struje i da je uveden red kada su u pitanju plaćanja.

Kako je naveo, u kategoriji domaćinstava nivo naplate je doveden na 96 odsto, ali da su najveći problemi privreda i lokalne samouprave.

- Nije to lako rešiti, te firme su propadale u poslednjih 10-20 godina, te lokalne samouprave su propadale u poslednjih 10-20 godina. U tim firmama radi stanovništvo, meni nije problem da dam naloge i da ih pogasimo, ali zaposleni onda neće dobiti platu - rekao je Obradović.Vlada Srbije je, kako je dodao, aktivno krenula u rešavanje tog problema, a najveći dužnici su prepoznati kao problem.

Obradović je poručio i da se manje krade struje, s obzirom da su bile procene da se od 50-60 miliona evra ukrade.Samo u prošloj godini, kako je naveo, u Beogradu je podignuto 5.000 krivičnih prijava za neovlašćeno korišćenje struje.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu