VEĆINA NAS SIGURNO OVO NE ZNA: I zbog toga možemo da završimo u ZATVORU 30 dana! - iKragujevac


Vesti

Kazna za postupanje suprotno čl. 247 utvrđena je u članu 331, koji određuje da će se "novčanom kaznom u iznosu od 15.000 do 30.000 dinara, ili kaznom zatvora u trajanju do 30 dana, kazniti za prekršaj lice koje postupi suprotno odredbi iz ovog član.

Ako vam se do sada ikad desilo da vas uslika kamera za prekoračenje brzine, za prolazak kroz crveno svetlo ili nešto slično, a mrzelo vas je da idete u sud jer će vam, kao vlasniku vozila, svakako stići kazna, od sada dobro pazite, jer možete da zaglavite – ZATVOR.

Kada vam se dogodi da prekoračite dozvoljenu brzinu u naseljenom mestu, kazna za ovaj prekršaj nije sve što ćete morati da platite: ukoliko lično usmeno (ili lično pismeno) ne obavestite policiju ko je upravljao vašim automobilom, spremite još 30.000 dinara ili se spremite i da odete u zatvor na 30 dana.

Ovo propisuje čl. 247 Zakona o bezbednosti na putevima, u kom piše da je vlasnik, odnosno korisnik vozila “dužan da, na zahtev policijskog službenika, da podatke o identitetu lica kome je dao vozilo na upravljanje, odnosno korišćenje”.

U praksi će se uglavnom dogoditi to da policija na osnovu fotografija načinjenih radarom neće moći da utvrdi vaš identitet, zbog čega će vas pozvati da im dostavite “pismeno izjašnjenje o identitetu lica” koje se nalazilo za vašim volanom u momentu kad je učinjen prekršaj, ili da lično dođete u policijsku stanicu da date izjavu.

Ukoliko to ne učinite, rizikujete da platite višestruko veću kaznu od one koja je propisana za samo prekoračenje brzine – naravno, ako se radi o prekoračenju koje nije izazvalo neposrednu opasnost ili saobraćajnu nezgodu.

Ovaj paradoks omogućuje drugi član Zakona o bezbednosti na putevima.

Izvor: Telegraf

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu