Porodica Đoković ulaže u vinograde - iKragujevac


Vesti

Porodica tenisera Novaka Đokovića je počela da ulaže novac u proizvodnju vina i Goran Đoković, stric svetskog reketa broj jedan, kupio je pet hektara zemlje u selu Lipovac kod Topole.

To zemljište je obrađeno, ali tek treba da se zasade čokoti vinove loze. Pored toga, on je kao budući investitor, podneo opštini Topola i projekat za buduću vinariju, koji bi trebalo da bude odobren i da dobije dozvolu za gradnju.

Hektar zemljišta u ovom selu sada vredi oko 4.500 evra, ali se očekuje da će, nakon dolaska Đokovića u oplenački kraj, cena biti i četiri puta veća. Pre svega zbog njihovog plana da se naprave dve manje vinarije, koje će biti ekskluzivne u svakom pogledu - i kada je u pitanju kvalitet, ali i sastav gostiju koji će ih posećivati. Zbog toga Topola već slovi za srpsku Toskanu.
Na imanju Đokovića planirana je sadnja sorti sovinjon, traminac i malbek, a samo u vinograde će biti uloženo više od 200.000 evra.

Imanje Đokovića se nalazi uz već zasađene vinograde od 13 hektara Branislava Avramovića, koji je prijatelj i advokat ove porodice. On je, kako tvrde u Topoli, i najzaslužniji za ulaganje Đokovića u vinogradarski posao. Sam Goran Đoković nije bio dostupan za komentar o najnovijoj investiciji.

Prema rečima Dragana Jovanovića, predsednika Opštine, “iskorištene su pogodnosti koje je nov zakon dao, pa je zaštićeno područje Topole sa geografskim poreklom“.
- Sva naša vina mogu da se izvoze na tržišta širom sveta. Pre 11 godina je bila samo jedna, a u međuvremenu je obnovljena kraljeva vinarija, a sada ih ima deset. Imamo vinariju „Rogan“, koju je otvorio naš čovek koji živi u Kanadi. U nekadašnji PIK „Oplenac“ je uloženo 3,5 miliona evra. Ta firma je bila u stečaju, kupljena je za 250.000 evra, a investitori iz Srbije i Rusije će uskoro da proizvode šest miliona litara vina, i to će biti najveća vinarija u državi - kaže Dragan Jovanović.

U selu Lipovac je pre Drugog svetskog rata bilo 400 hektara vinograda, ali su uništeni.

KOLIKO KOŠTA VINOGRAD

Danas je za vinarstvo potrebno puno novca, jer je za vinograd od jednog hektara, koji daje od pet do sedam tona grožđa godišnje, potrebno ulaganje od 30.000 do 40.000 evra. Na jednom hektaru se sadi 4.000 čokota, a svaka sadnica kvalitetne loze košta od pet do 15 evra. Za deset hektara vinograda i malu vinariju potrebna je investicija od preko milion evra.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu