Gradsko veće: 10 miliona za započinjanje sopstvenog biznisa! - iKragujevac


Vesti

Градско веће на данас одржаној седници усвојило је програм за подстицаје и програм субвенција привреди у текућој години. 

Образлажући предлог, Далибор Јекић члан Градског већа за привреду је рекао, да је за унапређење привредног амбијента планирано десет милина динара, подршку постојећој привреди 2.750.000 динара, за подстицаје развоју предузетништва десет милиона, финансијску подршку локалном економском развоју девет милиона и унапређењу ауто-такси превоза путника 23.600.000 динара. За подстицај предузетништва односно започињање сопственог посла на основу конкурса планирано је 8.800.000 а за подстицај сеоског туризма 1.200.000 динара.

Када је реч о субвенцијама, с обзиром на то да је град Крагујевац у поступку преузимања привредног друштва Центар за стрна жита, планирано је близу 80 милиона динара. Друга субвенција се односи на Шумадија сајам у износу од 75 милиона динара и с обзиром на ситуацију у том предузећу, очекујемо, казао је Јекић, да ће уз рационализацију пословања и субвенције доћи до стабилизације у том привредном друштву.

Градско веће усвојило је предлог програма распореда средстава за финансирање развоја културе, затим у области социјалне и здравствене заштите као и програма односно пројеката која су од јавног интерса за град Крагујевац. Градско веће дало је и сагласност за расписавање јавног конкурса за доделу средстава из буџета града за финансирање и суфинсирање програма односно пројеката за више области, за 2016. и 2017. годину.

На тај начин правимо, истакао је градоначелник Радомир Николић, прави програмски буџет за 2017. годину, надам се много реалнији него за 2016. годину. Расписујемо конкурсе из свих области истовремено за текућу али и за наредну годину до краја маја, након чега ће се састати комисије које ће оцењивати пројекте и одобрена средства укључивати у буџет за 2017. годину.

Ово је према речима Едиса Дургутовића помоћника градоначелника за унапређење људских и мањинских права и сарадњу са удружењима веома значајна одлука за НВО и удружења грађана јер се такав јавни конкурс расписује први пут. Оно што је најзначајније је то да ће од понедељка 8. фебруара бити објављен и јавни позив за све НВО и удружења грађана који ће у року од 15 дана моћи да достављају Градској управи своје програме и пројекте.

Иначе, програмом распореда средстава за финансирање и суфинансирање програма/пројеката удружења који су од јавног интереса за град Крагујевац у 2016. години, према речима Дургутовића опредељено је 9.349.000 динара, од чега 6.000.000 за реализацију програма/пројеката удружења на основу јавног конкурса и 2.030.326 динара за реализацију програма / пројеката на основу сталног конкурса.

Градско веће дало је сагласност на План централизованих јавних набавки за 2016. годину којим ће се према речима Данијеле Дробњак начелника Градске управе за јавне набавке, остварити максималне уштеде. Крагујевац је, како се данас чуло, после Београда једини град у Србији који се одлучио на такав корак јер се у Београду тај систем показао као изузетно добар.

На седници је дата и сагласност Градској управи за инвестиције, за покретање отвореног поступка јавне набавке за избор најповољнијег понуђача за набавку мобилијара за обданишта а процењена вредност радова је 2.700.000 динара без ПДВ - а.  

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu