BRAVO: Ulaganje u školske objekte u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

U zamenu stolarije, rekonstrukciju toplotne podstanice i krova na dnevnom boravku i sređivanje fasade osnovne škole "Moma Stanojlović'' biće uloženo oko 400 hiljada evra. Time će se, prema procenama, ostvariti uštede u potrošnji električne energije od 30 do 50 procenata i obezbediti bolji konfor za učenike i nastavno osoblje u ovoj obrazovnoj ustanovi.

Radove koji će se izvoditi u okviru projekta energetske uštede u obrazovnim ustanova u Srbiji finansiraju Ministarstvo prosvete i Nemačka razvojna banka KfW i Grad Kragujevac.

Osnovna škola "Moma Stanojlović'' je sa 29 odeljenja, 750 učenika i 64-oro nastavnika i saradnika jedna od tri najstarije gradske škole. Iako ova obrazovna ustanova ima tradiciju dugu 125 godina, školski objekat je u jako lošem stanju, posebno stolarija koja godinama unazad nije menjana.

U Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kažu da je "Moma Stanojlović'' jedna od pet škola u kojoj će, u okviru prve faze projekta energetske uštede u obrazovnim ustanovama u Srbiji, radovi početi već u aprilu. Zamenom prozora i vrata i izolacijom fasade smanjiće se računi za utrošeni energiju, dok će lokalna samouprava manje novca izdvajati za energente.

Predviđena je i rekonstrukcija školske sale, adaptacija parketa i zamena osvetljenja. Radovi će, prema procenama, koštati 360 hiljada evra i finansiraće se iz kredita Nemačke razvojne banke KfW koji će otplaćivati Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu