KG: Otpočeta zajednička borba obrazovnih institucija i lokalne samouprave za nova radna mesta - iKragujevac


Vesti

Svima je jasno da postoji diskrepanca izmedju potreba privrede i zanimanja koja su deficitarna, te je u cilju rešavanja ovog problema danas potpisan Memorandum izmedju lokalne samouprave i pojedinih ustanova obrazovnog sistema.

Prof. dr Nebojša Zdravković, zamenik gradonačelnika Kragujevca i predsednik Privrednog saveta, je na današnjem poptisivanju Memoranduma istakao sledeće:"Imajući u vidu da u državi imamo ozbiljan problem gde obrazovni sistem ne odgovara potrebama privrede, da školovani kadrovi ne mogu da rade direktno u privredi i da je dosta deficitarnih stručnih zanimanja poput stolara, alatničara i sličnih, a koje ministarstvo prosvete ukida zbog nedovoljnog broja đaka, smatrali smo da je neophodno uspostaviti čvršću saradnju obrazovnih institucija i lokalne samouprave, što danas potpisani memorandum i predviđa, ističe. Cilj nam je uspostavljanje bolje saradnje i davanje konkretnih predloga za izmenu zakonskih rešenja, pošto i kao univerzitetski profesor smatram da je neophodna ozbiljna reforma u obrazovanju, jer smo tu učinili najmanje pomake u proteklih desetak godina". Pored njega, svoje mišljenje su izneli i drugi članovi današnjeg sastanka. Jedan od njih bio je i Dalibor Jekić, član Gradskog veća za privredu i predsednik Lokalnog saveta za zapošljavanje. On je dodao da je velika je neusklađenost između potreba privrede i formalnog obrazovanja, jer zbog nedovoljnog broja časova u praksi, kadrovi koji izlaze iz srednjih škola nisu dovoljno stručni, što predstavlja problem poslodavcima i to bi trebalo da se promeni.

Sa ciljem rešavanja ove problematike, danas su se u Politehničkoj školi sastali Privredni savet grada Kragujevca, Lokalni savet za zapošljavanje, predstavnici Politehničke, Prve i Druge tehničke škole i potpisali Memorandum o saradnji. U ime Privrednog saveta, memorandum je potpisao zamenik gradonačelnika i predsednik saveta prof. dr Nebojša Zdravković, Lokalnog saveta za zapošljavanje, član Gradskog veća za privredu i predsednik saveta Dalibor Jekić i direktori tri srednje tehničke škole u Kragujevcu, Siniša Kojić, Nenad Andrić i Dragan Paunić.

Na ovaj način će u prvi plan dospeti direktne potrebe privrede koje će konkretna rešenja naći u obrazovanju. Dobar primer za to je predlog prof. N. Zdravkovića za uvođenje smera za mehatroniku i robotiku u Politehničkoj školi, kako bi se kadar edukovao za rad u Fijatu. Ovo bi mogao biti pilot projekat za čitavu Srbiju.

Svečanom potpisivanju memoranduma u italijanskom kutku Politehničke škole prethodila je konferencija pod nazivom «Od obrazovanja ka zapošljavanju» u okviru projekta «Prave veštine po meri poslodavca» koji realizuje Razvojni biznis centar Kragujevac.

  

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu