Pčelara najviše u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Svilajnac gradi Regionalni centar za pčelarstvo po uzoru na slovenački, koji su ovi, pak, napravili novcem iz predpristupnih fondova Evropske unije. Biće to, kako najavljuju iz lokalne administracije iz ovog grada, najveći centar u Srbiji i na Balkanu, koji će garantovati stabilnost u kvalitetu i plasmanu proizvoda na zahtevno evropsko tržište. Istovremeno, šanse da se na domaćem tržištu nađe veštački med, biće svedene na minimum.

Božidar Golubović iz sela Bobovo kod Svilajnca već pet decenija čeka dan kada će se uvesti red u prodaji meda, jer, kako kaže, „došli smo u situaciju da deca iz Evropske unije jedu pravi med, a naša veštački“. On se nada da će najavljeno osnivanje Regionalnog centra za pčelarstvo u Svilajncu, po ugledu na slovenački grad Radovljica, doprineti boljoj kontroli kvaliteta i standardizaciji proizvoda pčelara iz Resave.
– Mnogo ima veštačkog meda po marketima. Na teglama gde piše samo med, to je veštački i jeftiniji je u odnosnu na prirodni. On nije otrovan, ali nije ni kvalitetan. Sada, kada izvozimo u zemlje Evropske unije, dođe komisija koja pečatira i burad i ambalažu, i tako ostaju dok ne stignu analize. Tek kada se utvrdi da je sve kako treba, može da se izvozi. Za naše tržište nema tako stroge kontrole. Tako smo došli u apsurdnu situaciju da naša deca jedu veštački, a prirodni med jedu, recimo, deca iz Nemačke – kaže Božidar Golubović, predsednik društva pčelara „Resava“ koje okuplja 86 proizvođača.
Pčelari iz Resave, koji su poznati i po Homoljskom medu, nadaju se da je osnivanje Regionalnog centra prekretnica. Pre svega moći će da se utvrdi kvalitet meda i da se lakše dođe do selektiranih matica. Golubović tvrdi i da mnogi pčelari imaju nekvalitetne saćne osnove.
Regionalni centar pčelarstva u Svilajncu, u čiju će izgradnju biti uloženo milion evra, pomoći će proizvođačima da standardizuju svoje proizvode, doprineće stvaranju brenda, kontroli kvaliteta i samog plasmana meda za Evropsku uniju. Trebalo bi da najdalje za dve godine bude izgrađen u krugu Poljoprivredno-veterinarske škole u ovom gradu.
Kragujevac je grad sa najvećim brojem košnica, a 60 odsto ukupne domaće proizvodnje meda dolazi iz Šumadije. Trenutno se u Kragujevcu i okolini preko 1.000 ljudi bavi pčelarstvom.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu