Đaci zadovoljni, a nastavnici očajni: Evo šta ih čeka od sledeće godine! - iKragujevac


Vesti

Od sledeće školske godine radne sveske neće biti obavezne, a i sami udžbenici će biti svedeni na manji broj strana.

Đačka torba će tako biti lakša, ali nastavnici se pribojavaju da će ta novina uticati i na znanje koje deca dobijaju u školi. Problem vide u novom planu udžbenika koji donosi ove promene.

Rok za donošenje plana udžbenika je istekao, a ovaj dokument u kome će biti pobrojani svi udžbenici koji mogu da se koriste u osnovnim i srednjim školama još nije objavljen.

Predstavnici stručnih društava na okruglom stolu o ovoj temi rekli su da se nadaju da će ministar ipak odustati od ovakvog plana koji će pokvariti kvalitet srpskog obrazovanja.

Ogroman je problem posebno u starijim razredima što smanjivanje broja stranica u udžbenicima nije praćeno smanjenjem obima gradiva - nastavnih planova i programa. Neće biti moguće, kažu, da se u udžbeniku nađe sve što bi moralo. Među važećim udžebenicima za većinu predmeta, nijedan se ne uklapa u obime koje predviđa novi Zakon o udžbenicima i Plan udžbenika.

Jedan od predmeta koji će imati najveći problem je srpski jezik. Vesna Lompar, autorka gramatike srpskog jezika od 5. do 8. razreda, objasnila je da je učenje gramatike nemoguće bez vežbanja i radnih svezaka.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu