I Kragujevac je nekada imao doktore za terorizam: 24. BSD - Bataljon za Specijalna Dejstva KRAGUJI - iKragujevac


Vesti

Istorija srpskog naroda je ispunjena brojnim ratovima i stradanjima. Srpski vojnici polagali su živote u odbrani i oslobođenju svoje zemlje i svog naroda u oslobodilačkim ratovima. Specijalne jedinice Vojske Srbije imaju dugu tradiciju i bogatu istoriju.

Ko to ide ko to gazi BSD vam sad dolazi
Crven beret naš je znak za devojke mi smo mrak
Crvena je boja krv, gde se puca tu smo prvi

Nemoj majko suze liti sin ti sluzi u eliti ! 

24. BSD - Bataljon za Specijalna Dejstva KRAGUJI je bila jedna od najbolje obučenih i spremnih specijalnih jedinica u Vojsci Srbije. Njihova baza je bila u Grošničkoj kasarni, gde je sada FIAT, a o njihovoj obuci i spremnosti se i danas ispredaju razne priče pa čak i legende. 

 

Njeni zadaci su izviđanje u dubini, za potrebe izvođenja protivterorističkih i protivpobunjeničkih dejstava, učešće u obaveštajnim i kontraobaveštajnim akcijama, razoružavanje terorističkih, odmetničkih i kriminalnih naoružanih grupa, učešće u blokadi rejona i objekata, ugušenje oružane pobune.

Obučavani su za otkrivanje i obeležavanje ciljeva za dejstvo avijacije i dalekometne artiljerije u taktičkoj i operativnoj dubini protivnika, spasavanje oborenih pilota i izviđačko – diverzantskih grupa i pojedinaca u pozadini protivnika, desantiranje i snabdevanje iz vazduha, diverzije na komandna mesta, centre veze, logističke, PVO, raketne i druge jedinice neprijatelja i pružanje pomoći civilnom stanovništvu u slučaju elementarnih i drugih nepogoda.

 

Nažalost, nemamo onoliko podataka i fotografija o ovoj Kragujevačkoj jedinici pa ovim putem pozivamo naše čitaoce, bivše pripadnike ove jedinice da nam pošalju fotografije ili lična iskustva dok su bili u 24. BSD - Bataljon za Specijalna Dejstva KRAGUJI.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu