KG: Nacionalna služba istražuje kakvi radnici se traže - iKragujevac


Vesti

Nacionalna služba za zapošljavanje će do kraja oktobra  sprovesti  istraživanje tržišta rada i anketiraće  poslodavce koji posluju u Srbiji, sa ciljem da se stvori jedinstvena baza podataka o neophodnim veštinama i znanjima koje potencijalni zaposleni treba da poseduju.

Na ovaj način, Nacionalna služba će doći i do podataka o deficitarnim radnim mestima, koje će proslediti Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
Kragujevačka Filijala, anketiraće oko 200 poslodavaca u privatnom i državnom sektoru.

''Anketa poslodavaca'' koju realizuje Nacionalna služba za zapošljavanje, sprovodi već pet godina za redom.

Cilj je da u direktnom kontaktu sa poslodavcima, Nacionalna služba za zapošljavanje dođe do podataka, kakav je radnik danas potreban poslodavcima i koje bi veštine trebalo da ima.

''Anketa poslodavaca" trebalo bi da identifikuje deficitarnih zanimanja u svim regionima, kao i po privrednim sektorima. Dobijene informacije biće od značaja za NSZ, ali i obrazovne institucije.

Na nivou Šumadije, oko 35.000 građana je na evidenciji NSZ-a, a od toga u Kragujevcu malo preko 22 000 građana.

Na nivou Srbije, do kraja meseca biće anketirano oko 7.000 poslodavaca. Ova metoda preuzeta je iz razvijenih evropskih zemalja i do sada se sprovodila uz podršku Evropske unije, a ovo je prvi put, da Nacionalna služba istraživanje sprovodi bez podrške evropskih projekata.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu